Äntligen rasifierad!

Jag läser med stigande förvåning om Antonie Grahamsdaughter debattartikel i Nyheter 24 som riktas mot Frölunda Indians. Han menar att varje slag med hockeyklubban mot pucken blir till ett symbolisk våld och en upprepning av det koloniala våldet som utövades mot Nordamerikas urbefolkning.

Så värst mycket längre har med andra ord inte migrationsdebatten kommit och Grahamsdaugter spelar därmed ytterligare på polarisering och förstärkande av identitetspolitik. Men en sak blev faktiskt lite rolig. För i konsekvensens namn så borde även jag nu, som vit medelålders man, nu kunna finna argumenten för att även jag är rasifierad. Jag bor i Roslagen sedan 10 år tillbaka, dessförinnan var jag fritidsboende i 40 år. Roslagens ursprungsbefolkning, som jag numera känner att jag i praktiken fusionerats med, kallas i folkmun för Rospiggar sedan 200 år sisådär. Rospiggarna är även namnet på ortens mycket framgångsrika lag i Speedway samtidigt som jag inte är speciellt road av den sporten.

Jag skulle kunna, om jag är Grahamsdaughters argumentation trogen, kunna säga följande:

Varje gaspådrag på speedwaycykeln, där däcket sliter upp jord och grus, blir till en symbolisk smutskastning och en upprepning av det baktalande som utövats mot Roslagens urbefolkning.

Jag blir så trött, kan vi inte bättre? Var ska detta landa till slut? Men samtidigt, måste jag erkänna, jag är lite uppåt faktiskt. Inte varje dag jag kan skrika att jag är rasifierad! Jag får vara glad för det lilla varför jag i slutändan inte riktigt kan bestämma mig om jag ska vara uppgiven över Grahamsdaughters rätt enfaldiga artikel som inte tar oss en millimeter upp ur diket i migrationsdebatten eller lite småglad över den.

Men en sak är säker: Numera kan även jag säga att jag är rasifierad!

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.