Skådespelare utan manus

“Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld och att bidra till att det sprids i världen”.

Så kommenterar oppositionsledaren och moderaternas statsministerkandidat i Expressen de svenska resande stridande som väljer att ansluta sig till IS för att kasta ut homosexuella från hustak och bränna ihjäl människor inspärrade i burar. Det är inte utan att jag häpnar – moderaterna som tidigare, under Gösta Bohmans dagar, stod för värden som starkt försvar och rigid rättstillämpning. De nya moderaterna är flummigare än den flummigaste miljöpartist idag. Förnyelsens vindar, som bar moderaterna till makten verkar har ersatts av andra ångor. Visst, jag är socialdemokrat ”classic” eller av betongkaraktär men som sådan så har jag alltid honorerat Bohman-moderaterna för deras konsekventa och rakryggade hållning samt inställning till lag och ordning. Det är ingen hemlighet att betongsossar och Bohmanmoderater kommer bra överens, lika bra överens som med centerpartister av Fälldins snitt, potatis- och falukorvscentern.

Nu gick bottenpluggen slutligen ur den politiska debatten. När högerns partiledare, som tidigare stod för lag och ordning, låter som en flummig socialtant från studentrevolten -68 genom att göra mördare och deras medhjälpare till offer, trots att de är myndiga och tar egna beslut att utvecklas i den riktningen, är detta de slutliga stegen mot minst ett av de politiska partiernas slutliga kollaps. Genom att göra mördarna till offer så skuldbelägger hon i förlängningen offren. Borta är rättsmedvetandet och ideologierna, kvar står skådespelarna.

I Anna Kinberg Batras fall helt utan manus.

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelse-officer med en oavslutad Master i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Alla kommentarer modereras manuellt innan publicering. Innan din kommentar godkänts är den enbart synlig för dig samt dina Facebook-vänner.