Årets icke-händelse

Partiledardebatten idag, riksdagsårets sista, borde gå till historien som årets icke-händelse. Statsministern spelade ut det numera minst sex år gamla nazistkortet mot Sverigedemokraterna, ett kort som inte fungerat sedan 2002. Vice statsministern vägrade ta Jimmie Åkesson i hand och Alliansen gnällde över allt de inte presterat under åtta år vid makten.

Det vill säga, inget annat än årets icke-händelse. Hela den svenska inrikes- och utrikespolitiken kännetecknas så här långt in i mandatperioden av just icke-händelser eller händelser som inte borde ägt rum. Som utrikesministerns prestation till exempel. Hon har fortfarande inte erhållit några inbjudningar till något land i Mellanöstern och Nordafrika sedan hon stämplat Saudiarabien som medeltida, en stämpel hon upprepade så sent som igår. Inte heller är hon välkommen till Israel. Hela utrikesministerns alla händelser borde fått bli icke-händelser samtidigt som vår regering och vårt parlament uppfattas som en icke-händelse.

Totalt ointressant.

  • Vi saknar fram till 2020 hela 430 000 bostäder – i år påbörjas produktionen av 40 500. För att hålla tempo så måste vi nästa år och tre år till producera 100 000 per år. Den svenska bostadspolitiken är en icke-politik. En icke händelse.
  • Försvaret går fortsatt på svältkur och kommer inte nå upp till försvarsbeslutets nivåer med anslagna medel. Försvaret drivs av en icke-politik. En icke händelse.
  • Migrationspolitiken är ett kapitel för sig. Den drivs inte alls. Även det en icke händelse.
  • Jordbrukspolitiken som förs kommer försämra lönsamheten för jordbruken och sänka vår självförsörjningsgrad ytterligare – regeringens recept är att låna ut mer pengar till jordbruken. I praktiken dödsdömt då det är inte mer lån de vill ha – de vill ha bättre lönsamhet. Regeringens näringspolitiska DNA är en icke händelse.
  • Alliansen klagar på allt de inte gjorde under sina åtta år vid makten samtidigt som de lyckats med konststycket att via avtal förlama sig själva genom Decemberöverenskommelsen. Alliansen är en icke-opposition. Helt enkelt en icke-händelse.

Listan kan göras hur lång som helst. Vårterminens höjdpunkt – partiledardebatten – sammanfattar  det politiska läget i Sverige:

En icke-händelse.

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.