Revolten har börjat

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, tycker att det är dags för S att bilda regering med Moderaterna.

– Ska något göras måste det bli en regeringsombildning.

Jansson pekar på att det inte är lätt att regera med moderaterna på kommunal nivå men att nuvarande situation inte är tillfredställande alls. .Jansson sällar sig till socialdemokratiska kommunalråd som allt mer försöker distansera sig från regeringen och den nationella partiledningen. Skälet är enkelt, de vikande opinionssiffrorna för Stefan Löfven och regeringen. Idag står inte ens var tredje väljare bakom regeringen.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Det kan inte uteslutas att socialdemokraterna under året bryter genom 20-procentsnivån, ingenting i långtidstrenderna pekar på något annat. Detta kommer smitta av sig på den lokala opinionen. Det är ingen hemlighet bland valforskare att framgångar respektive motgångar i opinionen på riksplanet sätter trenderna på lokalnivåerna. Ponera att S i valet till riksdagen 2018 får mellan 15-18 procent. En halvering. Fundera ett tag på hur lokalpolitiken kommer att påverkas i Luleå, Eskilstuna, Norrköping och andra socialdemokratiskt styrda kommuner som smittas av detta. En halvering av det lokala stödet som sedan ersätts med oerfaret folk från SD som skall bemanna nämnder, styrelser och utskott.

Jimmy Jansson vet vad han gör när han distanserar sig från dagens partiledning. Han försöker så gott han kan rädda det som räddas kan av partiet och av Eskilstuna kommuns förmåga att styras. Och han kommer följas av flera.

Den kommunala revolten mot socialdemokraternas partiledning har börjat. Har den kraft nog?

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.