Dagen då Schengen dog

Två explosioner har inträffat och skott har avlossats på Bryssels flygplats Zaventem. Enligt lokala medier har minst elva personer dött och flera skadats och hänvisar till Bryssels räddningstjänst. Rapporter om explosion vid en tunnelbanestation i Bryssel har också kommit under morgonen. I direkt anslutning till detta har flera som var inblandade i terrorattentatet i Paris gripits i Belgien. Då passfrihet råder inom Schengen-området kan terrorister, väl innanför gränserna, röra sig relativt fritt mellan länderna utan att bli kontrollerade om det inte finns skäl till en extra kontroll. Den identitetskontroll som Sverige infört vi gränserna, med anledning av migrationsströmmarna, kan mycket väl spela en avgörande roll i arbetet mot terrorismens utbredning.

Det finns dock inga skäl i att börja spekulera i vilken gruppering som låg bakom attentatet varför alla sådana spekulationer inte hör hemma i artikelns kommentatorsfält. Alla sådana spekulationer samt eventuella personangrepp kommer föranleda blockering från kommentatorsmöjligheter.

Med terrorattentaten i Paris och nu Bryssel i färskt minne samt de återkommande räderna där terrorceller sprängs parat med migrationsströmmarna från Levanten, Pakistan, Afghanistan och Nordafrika, kan det mycket väl vara att i år, idag, dog Schengen till slut. Att rädslan för terrorism och trycket från migrationen till slut gjorde det nödvändigt att avsluta Schengenavtalet för att undvika social oro i medlemsländerna. Att EU skulle gå under, som vissa påstår, är dock inte rimligt att anta. EU existerade och fungerade rimligt väl redan innan Schengenområdet skapades. Det som kan komma att bli effekterna är att en och annan förespråkare får sin prestige slokad och sin dröm om en europeisk federation omintetgjord.

Dagen då Schengen dog.

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.