Effektiviseringarnas historia och baksida

  • Tisdag 14 jan 2014 2014-01-14
E-post 0

Tobias Wikström, Dagens Industri, av Svenskt Näringsliv hyllad skattejournalist ifrågasätter det kloka i socialdemokraternas vallöfte om att banta några av de största statliga myndigheterna. Wikström menar att

Det finns något som Socialdemokraterna bör tänka på när partiet med ena handen vill minska antalet kvalificerade statstjänstemän och med den andra handen vill sätta arbetslösa ungdomar på myndighetspraktik.

Det är att statliga myndigheter finns till för att tillämpa lagstiftning, värna rättssäkerheten och ge service åt medborgarna.

Wikström, som står Svenskt Näringsliv nära, har då glömt Alliansens rovdrift på myndighetssverige. I valrörelsen 2006 var ett av vallöftena att just dra ner på antalet statliga myndigheter, ett av dessa var världens då äldsta institut för Arbetslivsforskning. Arbetslivsforskning i ett bredare – folkhälsoperspektiv. De internationella reaktionerna från forskare kan bäst sammanfattas med häpen förundran då just denna typ av forskning, som även innefattar arbetsmiljöns betydelse för produktionen, är vital för att kunna skapa tillväxt. Inte heller tycks minskningen av antalet byggnadsmiljöinpektörer sedan 2006 vara något som stör Wikström. Sedan 2006 har antalet arbetsmiljöinspektörer minskat från 389 personer till dagens 251. Färre inspektörer ger farligare arbetsmiljöer med fler olyckor och därmed ökade samhällskostnader. Det borde Wikström vara medveten med den skolning han har men av den kritiken finns inget spår i hans litanior.

Wikströms agenda är politisk. Vilken regering som helst, bara den inte är arbetarrörelsevänlig, går an. För att nå detta kan han beredvilligt sila mygg och släppa igenom hela farmar av kameler mot bättre akademiskt vetande.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se