Minskade statliga resurser riskerar välfärden

  • Tisdag 14 jan 2014 2014-01-14
E-post 0

Skolan och sjukvården behöver mer pengar framöver. Men höjd kommunalskatt fräter på välfärdens bas menar Gunnar Wetterberg, Expressen, i en signerad ledare.

Wetterberg titulerar sig som historiker, författare och började skriva för Expressen 2010 och har tidigare varit redaktör för Götheborgske Spionen, diplomat (Hanoi och Genéve), Finansdepartementets långtidsutredningar och Svenska Kommunförbundet. Wetterberg har även varit samhällspolitisk chef på Saco

Med den bakgrund Wetterberg har så borde han veta bättre än att snävt avgränsa källmaterialet till sin artikel. Med de skattereformer som Alliansen genomfört så har staten, av resursbrist, varit tvungna att dra ned mer och mer av statens tidigare finansiella bidrag till kommunerna än tidigare. Kommunerna måste idag på ett helt annat sätt finansiera sina åtaganden alternativt dra ner på sin verksamhet.  Så sent som 2012 minskades de årliga anslagen med 2,7 MDR SEK enligt regeringens egen proposition i en i övrigt budget i balans. Wetterberg vill fördela pengar som inte finns i statskassan och gör nu vad han kan för att rädda de borgerliga majoriteter som finns på kommunal nivå genom att försöka låtsas som inte verkligheten finns.  Den verklighet som Alliansen skapat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se