Statistik, mer statistik samt något om diktkonsten

  • Torsdag 16 jan 2014 2014-01-16
E-post 0

Expressen menar i sin ledare den 16 januari att Sveriges finanser är i absolut toppklass enligt bland annat OECD. Det är ett påstående som tål att granskas eftersom statistikens möjligheter att skruva sanningen tycks vara outtömliga.

OECD är nämligen av en annan uppfattning i stort än vad Expressens ledarredaktion vill göra gällande. Sverige bör stimulera ekonomin för att få upp aktiviteten och motverka arbetslösheten. Ekonomin klarar det, säger OECD:s generalsekreterare Angel Gurría, som oroas av hushållens skulder. Så sent som den 4 december 2013 publicerade Bloomberg News en artikel som andades stor oro över den Svenska ekonomin och citerade då samma källor som Expressen. Inlfationen kommer hamna under 2014 på 0,1 procent och att vi kan se prisfall inom vissa segment. Tillväxten, återigen enligt OECD och Bloomberg, kommer 2014 stanna vid blygsamma 0,7 procent med rådande finanspolitik.

Det finns all anledning att ifrågasätta Expressens ledarredaktion och när de citerar organisationer som OECD. I detta fall tycks Expressen inte ha läst det rapportunderlag som OECD presterat. Det Expressen presenterade var inte slutsatser baserat på en sammantagen bedömning av aktuell statistik. Det liknar mer diktkonst baserat på något annat. 

 

Expressen, SvD, Bloomberg News, LO-ekonomerna,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se