Stuprörsretorik

  • Onsdag 29 jan 2014 2014-01-29
E-post 0

Sanna Rayman, SvD, rasar idag mot Socialdemokraternas krav på motprestation för unga som uppbär försörjningsstöd – i allmänna ordalag kallat socialbidrag. Det finns skäl att granska Raymans retorik och argument något noggrannare.

För det första så är Raymans perspektiv stuprörets. Hon menar att utbildningspolitik skall hanteras för sig och bidragspolitik för sig. Antingen förstår hon inte hur olika politikområden är kommunicerande kärl, hur åtgärder på ett område påverkar ett annat. Det är som om bostadsministern och den som ansvarar för infrastrukturen i form av vägar och järnvägar inte pratar med varandra. Bostadsministern bygger bostäder där ingen infrastruktur existerar och infrastrukturministern drar vägar där inga bostäder finns. Rayman kan gott tillbringa en månad eller två på valfri socialtjänst i Stockholms miljonprogram så kommer det gå upp för henne hur verkligheten ser ut.

För det andra är Rayman sällsynt historielös i sin verklighetsbeskrivning samtidigt som hon motsäger sig själv. Hon glömmer helt och hållet Alliansens sjukförsäkringsreform där det infördes en bortre gräns för hur länge ett sjukdomstillstånd tillåts vara. Om en byråkratisk begränsning av kroniska sjukdomstillstånd är motiverande eller inte finns det olika åsikter om men i grunden försvarar Rayman samma företeelse hon angriper socialdemokraterna för.

Raymans avslutning av sitt resonemang tål att citeras i sin helhet efter dessa påpekanden:

Vore jag en gemen debattör som gärna tog till fulgrepp skulle jag väl avsluta med att skriva något om hur S i och med detta förslag visar sitt rätta människofientliga ansikte och hur iskalla vindar blåser från Sveavägen. Men så låg nivå håller vi ju inte när vi diskuterar politik i det här landet – inte sant?

Jo, exakt så gemen är Rayman då. Fulgreppen, och det medvetna valet att titta bort när det passar, löper som en röd tråd genom ledarbloggen. I sitt stuprör. Stuprörsretorik utan samhällsansvar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se