Vem luggar vem?

  • Torsdag 23 jan 2014 2014-01-23
E-post 0

Ledarskribenten Gert Gelotte menar i GP, Göteborgsposten, att om Gunnar Sträng levat hade han luggat unge Damberg efter den senaste riksdagsdebatten. Rubriken på ledaren är ”Mycket märkligt”. Mycket märkligt är det. Gelotte använder sig av ekonomisk tillväxt som måttstock  för att bedöma den svenska ekonomin. Han menar att jobbskatteavdragen fyller detta syfte. EU-kommissionen räknar med att Sverige har den högsta ekonomiska tillväxten i unionen under 2015 och 2015 näst efter de baltiska länderna.

Men är det hela sanningen?

Samtidigt varnar ILO för att den ultralätta penningpolitiken som präglar många marknader kan skapa tillgångsbubblor i stället för att uppmuntra till investeringar i den reala ekonomin. Bristen på investeringar i den reala ekonomin visar nämligen en annan bild. I november var 140 200 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa. Det innebär att ungdomsarbetslösheten uppgick till 22,6 procent. Den säsongsjusterade siffran var 24,1 procent. Nivån är i princip oförändrad jämfört med november 2012. Om det är något som försvagar ekonomin och skapar centrifugalkrafter i samhället så är det arbetslöshet i allmänhet och ungdomsarbetslöshet i synnerhet. Det visar alla internationella studier vilket Gelotte borde vara medveten om men utelämnar.

Samtidigt har hög arbetslösheten hos ungdomar blivit något av en global epidemi. I genomsnitt är 13,1 procent av ungdomarna under 25 år arbetslösa. I Europa har siffran nått 22 procent, Sverige ligger med andra ord långt över det internationella snittet och klart över det europeiska. ILO efterlyser mer jobbvänlig makropolitik och aktiv arbetsmarknadspolitik vilket är vad oppositionen pekar på. Men arbetslöshet är inte ett problem i GP / Gelottes värld. Men frågar ni den arbetslöse får ni garanterat ett annat svar.

Där Gunnar Sträng skulle bekämpat arbetslösheten menar Gelotte uppenbarligen att han implicit skulle accepterat att var fjärde ungdom skulle gått arbetslös med mössan i hand.

Vem luggar vem är frågan.

GP, Economist, DI, Ekonomifakta,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se