Vems pipa dansar vi efter?

  • Fredag 24 Jan 2014 2014-01-24
E-post 0

Carl-Johan von Seth, DN, resonerar en hel del om skatter och välfärd i dagens signerade ledarspalt. Argumentationen varför en debatt bör,  eller helst kommer, lyftas till andra sidan valrörelsen är bestickande. von Seth´s argument för att göra så är onekligen attraktiva. Han hänvisar till två före detta socialdemokratiska finansministrars mer eller mindre lösryckta funderingar utan att ange i vilken kontext de avgavs. Två S-märkta tidigare finansministrar med bland annat en ekonom från Svenskt näringsliv, två namnkunniga professorer i finansrätt och flera tunga nationalekonomer, i artikeln anonymiserade. Och utan ansvar.

Det är onekligen en bestickande argumentation, att begrava just skattefrågan till efter valet. Det alternativet till valrörelse, som ytterst skulle i annat fall handla om annat än skatter vs finansieringen av välfärden, vårt gemensamma åtagande skulle i sådant fall falla platt.

Det finns bara en part som tjänar på en valrörelse som dikteras av före detta finansministrars lösryckta tankar. Det är Alliansen. Kjell-Olof Feldt slipper, som ett exempel vid en valutgång, ta ansvar för sina teorier lika lite som Calmfors slipper sitt ansvar. De enda som måste ta ansvar är de som von Seth inte nämner. De tänkta finansministerkandidaterna.

Von Seths argumentation kan verka lockande men leder oss i en riktning som är direkt samhällsfarlig för den obevandrade. Han vill se en utveckling där alternativen debatteras bland de som ingen lyssnar på emedan andra reformer genomförs, som ett resultat av den tysta diplomatin emellan partierna,  i det tysta som de enda rimliga alternativen när de viktigaste besluten skjuts på andra sidan valet. Har vi sett det förut? Och vad hände då? Jag missminner mig nog inte när jag sätter 1932 års val som årtal. Där de tyska väljarna ville ha klara besked emedan den liberala mitten bara hasplade ur sig “utredningar”.  von Seth bör nog fundera, utöver utredningshysterin, en del över detta.

von Seth leker onekligen med för honom okänd, och farlig, materia anser jag. Det kan, om nu Alliansen lyssnar och Socialdemokratin lockas att dansa efter den pipan, visa sig ödestigert.

 

DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.