Vulgärt om välfärden

  • Måndag 20 jan 2014 2014-01-20
E-post 0

Tove Lifvendal, SvD, publicerar den 19 januari  en krönika som behandlar vinster i välfärden och det seminarium som SNS Konjunkturråd genomförde under torsdagen veckan innan.

Argumentationen börjar tryta vartefter den politiska vinden vänder och kanske främst efter JB-koncernens konkurs. Desperationen slår igenom och vi kan nu under ytan börja se de klassiska neo-liberala motargumenten att vänstern vill begränsa vinstuttag för alla aktörer, från byggbolag till IT-leverantörer, som utför tjänster åt det allmänna. Ingen sådan reglering är överhuvud taget aktuell och det vet Lifvendahl. Tove Lifvendahl påstår att vänsterns vulgärretorik nu vinner mark men missar helt bjälken i sitt eget öga.

Det är, när nu vinstdebatten tar fart igen, viktigt att hålla i minnet att vinster i personalintensiv verksamhet bygger på personalneddragningar och inte något annat. Skillnaden mellan vård och en bilfabrik är kanske den bästa, en patient drabbas av liggsår om han eller hon inte får adekvat vård, bilar drabbas sällan av motsvarande när de står stilla på ett band i en automatiserad process. Lifvendal blandar medvetet in andra områden som inte ska regleras i debatten som om de skulle det och om inte det är en vulgär debattstil så har Ledarsidorna.se svårt att se vad som inte är vulgärt i sammanhanget.

SvD, Tove Lifvendals blogg,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se