Barnatro

  • Torsdag 20 feb 2014 2014-02-20
E-post 0

DN:s Carl Johan von Seth gör i dag ett fåfängt försök att distansera TV-succén ”House of Cards” från den politiska verkligheten. Ledaren avslutas med

“Det är lätt att gå i fällan och tro att ju mer cynisk en framställning är, desto sannare blir den. Särskilt gäller det ­politiken. Betraktad utifrån ser den ofta ut som kallhamrat taktiserande. Men det är omöjligt att viga sitt liv åt politiken utan att ha starka övertygelser. Bäst förståelse för drivkrafterna får man genom utgångspunkten att politiker, i Varberg såväl som Washington, har större ideal än de som hörs i den dagliga debatten. Det som i verklig­heten gör politiken spännande är blandningen av idealism och strategi”.

Det är möjligt att von Seth har en idealistisk syn på politik. Den synen, eller barnatron, bör han få behålla. Den som dock vill ha en sannare bild bör läsa ”De omänskliga” av Torbjörn Nilsson. Den ger en bra bild av dagens makthavare och den logik som bär dem fram. Orkar man inte läsa den boken räcker det med att slå upp valfri tidning och läsa sig igenom nyhetsflödet. Mittfältstrianguleringen har inget med politik att göra – endast makt. Statsministern hade rätt när han sade att socialdemokratin längtade så mycket efter makt att den hade ont. Detta dock samtidigt som statsministern mycket väl vet att han är piskad till att vinna 2014 års val till varje pris om nu moderaterna skall överleva som politisk kraft. Dagens svenska inrikespolitik handlar i praktiken mer om makt än ideologi och det ligger därför i sakens natur att den ideologiska diskussionen främst finns hos LO respektive Timbro.

von Seth får gärna behålla sin barnatro på att svensk politik idag genomsyras främst av ideologi. Han blir säkert lycklig på sin fason. Men någon politisk analytiker blir han inte med den. Verkligheten ser som sagt annorlunda ut.

Barnatro.

DN, De Omänskliga,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se