Bjälken i ögat

  • Fredag 21 feb 2014 2014-02-21
E-post 0

Hanne Kjöller, DN Ledarredaktions kanske starkaste profil, står för veckans kanske märkligaste ledarstick. Hon menar att om SR, i detta fall, ska använda ”case”, en kvinna med hjärtsvikt, för att informera om en nyhet så blir det ju fel om en person använder uppgifter som kanske varken är sanna eller relevanta. Då medverkar man ju i stället till att desinformera menar Kjöller. Hanne Kjöllers minne är lika bra som det är kort. Hennes eget bidrag till desinformation i hennes bok ”En halv sanning är också en lögn” har hon i ledarsticket för dagen helt förträngt. Där hon medvetet omedvetet eller med rent och skärt hafs och slarv for med direkt osanning i allmänhet och undermålig journalistik i synnerhet.

Hon menar ändock på fullt allvar i sin slutkläm att

Men om seriösa redaktioner slutar reflektera över sannolikhet och sammanhang så undergräver man det som är kärnan i det journalistiska arbetet. 

Det är svårt att inte hålla med Kjöller i detta. Synd att hon inte ser bjälken i sitt eget öga eftersom journalistiskt arbete i hennes egen tappning har en del övrigt att önska. Med de lögner, eller halva sanningar, eller bristande journalistiskt fotarbete hon själv representerar, så blir det inte ens en halvmesyr av hennes inspel. Om det är någon som symboliserar själva slarvet med journalistikens grundkriterier så är det faktiskt DN:s kanske mest profilerade förstå-sig-påare efter Peter Wolodarski, Hanne Kjöller.

Ledarsidorna.se bedömer att Dagens Nyheter bör värdera om just Kjöller är den lämpligaste förkämpen för journalistisk heder och etik. Om så, så kan det straffa sig snarare än de anar.

 

DN – Kjöller, SR, DN – Bok

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se