Bjälken i ögat

  • Söndag 2 feb 2014 2014-02-02
E-post 0

Gårdagens utblick från Ledarsidorna. se, om vad som kan komma från ledarredaktionerna, lät inte vänta länge på att slå in. Ivar Arpi, SvD, skriver idag en ledartext som behandlar delar av debatten kring integration, islamism och migration. Problematiken är intressant och inte på något sätt ny och tycks bygga på en sorts föreställning om att grupper som “muslimer”, “kvinnor” etc är någon sorts enhet som representeras av någon eller några, men vilka är t ex “muslimerna” eller “kvinnorna” och inte minst vem utses att representera dessa – några val förekommer knappast. Märkligt hur man tycks överge förställningarna om människor som lite mer komplexa. Men svaret är egentligen enkelt, som även Arpi konstaterar: Svenska muslimer representeras av sina valda representanter, precis som alla andra medborgare.

Ivar Arpi kommer i den här inlägget in på något som samhället lite har uppmärksammat: nämligen de allvarliga problem som uppstår, när personer inte anses representera sin “autententiska” identitet och alltså anses ha svikit “sina objektiva gruppintressen.” Ord som “onkel Tom” , “alibi”, “husneger” och “husblatte” haglar över såna personer. Men enligt Arpi är det allvarligare än så:

“De som frångår sin förväntade position kan dessutom bli uppsatta för hot och rena häxjakter”. 

Arpi nämner som exempel den danske palestinsk-födde poeten Yahaya Hassan och svensk-kurdiska Sara Mohammad, som är en flitigt anlitad föreläsare om hedersrelaterat våld. Nog så begåvat iakttaget och angeläget.

Det som finns att anmärka på i hans ledartext är den ensidiga inlindade kritiken mot socialdemokratin i allmänhet och förbundet och sidoorganisationen ”Socialdemokrater för Tro och Solidaritet” i synnerhet. Föga nämner han något om moderaternas motsvarande utmaningar och den kritik som med visst fog kan riktas mot dem. Moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi är en sådan som borde fångats av Arpis falkblick. Som ledamot, och vice ordförande, för Federation of Islamic Organizations in Europe. FIOE så är detta inte kanske heller direkt en organisation vars betydelse skall förminskas. Inte heller Waberis syn på sharia-lagstiftning bör negligeras som den riksdagsledamot han är. Samhällsdebattören och feministen Bahareh Anderssons vittnesmål om dess extremer är skakande, priset hon fick betala i sin ungdom för att ha en film om ”Robin Hood” i handväskan blev tjugo piskrapp. Waberi är dokumenterat anhängare av den formen av lagstiftning för den muslimska diasporan i Sverige och han sitter idag i riksdagen.

FIOE anses vara en del av det globala Muslimska brödraskapet och Europeiska fatwarådet kan ses som en underorganisation till Federation of Islamic Organisations in Europe. Europeiska fatwarådets ordförande sedan starten är den sunnimuslimske egyptiern Yusuf al-Qaradawi. 2003 påstås han ha hyllat självmordsbombare under ett seminarium i Stockholms moské. I januari 2009 berömde al-Qaradawi, i en intervju i tv-kanalen al-Jazira, Adolf Hitler för att ha satt judarna på plats[

Detta, denna debatt, blir Faktor X i valrörelsen. Och som Ledarsidorna.se konstaterade igår så finns det en stor risk i att endast högern, genom Timbro som Arpi har en tydlig relation med, är de som sätter dagordningen från de etablerade partiernas position och då kommer debatten landa snett eftersom de aldrig kommer tillåta explicit kritik mot de egna allierade partierna på någon borgerlig ledarsidas plats. Det är lätt att kritisera andra när bjälken i det egna ögat skaver. Även om anslag och syfte är nog så ädelt så blev det inte helt rätt ändå. Självcensuren spelar Arpi spratt och kan få motsatt effekt än den han eftersträvar. För i grunden har han rätt. Så rätt, så rätt:

Svenska muslimer representeras av sina valda representanter, precis som alla andra medborgare.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se