Det ligger i nationalismens natur

  • Onsdag 19 feb 2014 2014-02-19
E-post 0

Ledarsidorna.se kommer bredda den publicistiska idén något till att även omfatta samhällsredaktionernas analytiker samt börja titta något på vilka urval och vinklar som de väljer. I undantagsfall kommer Ledarsidorna.se granska enskilda politiker. Dagens utrikespolitiska debatt lämnade få eller inga spår i mediefloden vilket är ett underkännande ett valår. Den enda tidning som egentligen nämner något om  debatten är Expo som, rätt förvånande, ger utrikesminister Carl Bildt visst beröm för att han satte press på Sverigedemokraterna. Press på vilken EU-parlamentarisk grupp som SD avser ingå i.

Men blev det helt rätt här? Såväl Carl Bildt, Fredrik Malm (FP) och några till men även Expo tycks helt ha förträngt nationalismens och SD sanna natur och vad som skulle kunna engagera deras väljare.  Och inte engagera deras väljare.  Dessa väljare har i regel ingen aning om vad FPÖ, Front National och Vlaams Belang är för partier, ännu mindre Jobbik. De bryr sig heller inte om EUP mekanismer med partigrupper. I vissa fall så vet den genomsnittlige SD – väljaren knappt vilket land dessa partier är verksamma i heller, än mindre ens hur partinamnen uttalas. För det intresserar dem inte. Det ligger nämligen i nationalismens natur att endast intressera sig för det svenska och där blir det uppenbart hur fjär Carl Bildt är från fascismens och nationalismens sanna natur i allmänhet och den svenska inrikespolitiken i synnerhet. Expo fick godkänt för sin rapportering emedan Carl Bildt,  Fredrik Malm et al fick underkänt för analys och politiskt handlag.

De har inte begripit ett smack om vad vi har för motståndare i valet till EUP. Ett parti som bryr sig föga och har en väljarkår som inte bryr sig alls om det som ligger utom Sveriges gränser. Det ligger i nationalismens natur. Då håller det inte att stå och vifta med det europeiska fascist-varningskortet. Det biter inte. De bryr sig inte.

Carl Bildt, och alla hans kollegor, har missat vad som är nationalismens sanna natur. Och då kör de snett.

Expo,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se