Die dummen Schweden

  • Tisdag 11 Feb 2014 2014-02-11
E-post 0

På söndagen mobiliserade Schweiziska SVP långt utanför sin vanliga kärna och vann en folkomröstning om att återinföra kvoter för invandrare från EU. Gång efter annan har SVP utnyttjat den schweiziska direktdemokratin för att bygga liknande staket – eller förbjuda minareter och DN menar att Schweiz rör sig i fel riktning. Även SvD täcker in ämnet idag och förefaller vara något mer analytiska i sitt anslag. De pekar på att resultatet i Schweiz inte är unikt utan pekar på att även Storbritanniens David Cameron samt tyska politiker och franska parlamentariker resonerar i samma riktning. Måltavlan må variera, men budskapet är detsamma: att gränserna mellan Europas länder ska stängas.

Dessvärre begriper inte någon av ledarredaktionerna sin roll riktigt. Att leda debatten och leda opinionen. DN faller i ett Sahlinistisk tonläge och förefaller mest benägna att peka finger och implicit säga att Schweizarna är dumma rasister hela högen. SvD är något bättre men redogör inte heller de för orsakssambanden. Ingen av tidningarna redogör heller för att det kommer att hållas en folkomröstning till i Schweiz inom kort initierade av miljörörelsen som, hur det nu gick till, pekar på att Schweiz natur inte klarar av en större inflyttning. Och. Ingen av redaktionerna redovisar heller att den Schweiziska regeringen nu har tre år på sig att förhandla om avtalet med EU, ingenting har därmed förändrats över natt. Kanske allvarligast är att vi inte i nyhetsflödet, eller på ledarplats, har kunnat ta del av hur dessa krafter har växt i styrka. Svaret på den frågan är tämligen enkel. Den schweiziska regeringen lovade att inflyttningen till Schweiz skulle hållas på en låg nivå, 10 000 individer per år. Utfallet har visat annorlunda där siffror mellan 30 000 och 60 000 har nämnts. Valresultatet är därmed en lika stor missnöjesyttring mot invandringspolitiken som det är mot det politiska ledarskapet. Ni höll inte vad ni lovade är en av flera förklaringar till utfallet av folkomröstningen.

Både DN och SvD hamnar därmed snett från början i debatten som kommer komma. Vi ligger mellan tio och femton år efter utvecklingen i övriga Europa, även ur ett nordligt perspektiv. Där Norge och Danmark haft främlingsfientliga partier i sina parlament under lång tid har vi, av olika skäl, kunnat stå emot. Skall sägas att hade inte Folkpartiet parerat opinionen med sina språktest 2002 hade vi dock sett SD i riksdagen långt tidigare.

Det finns skäl att kraftigt kritisera ledarsidorna för dess grunda analys och fingerpekande förhållningssätt. Deras roll, i brist på politisk förståelse och analysförmåga, borde vara att driva en opinion för hur vi adresserar dessa tendenser som finns även i den svenska politiska debatten och som börjar få rasbiologiska övertoner. Vi är lite dummare, trögare – eller mer eftertänksamma, här uppe i norr. Die dummen Schweden. Låt oss nu ta tillvara denna egenskap, den har givit oss tid,  så att debatten och lösningarna inte följer det mönster vi ser i övriga Europa. Men för att nå dit så måste ledarredaktionerna faktiskt spotta upp sig en hel del. Att de politiska partierna gör det är nog att hoppas på för mycket med facit i hand.

DN, SvD,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se