En skruvad sanning är också en lögn

  • Lördag 1 Feb 2014 2014-02-01
E-post 0

Hanne Kjöller skriver idag om den, som hon anser, mentala låsningen vid pensionsåldern. Mångordig, svamlig, och helt verklighetsfrånvänd. Eller verklighetsfrånvänd? Kjöller är konsekvent i sin samhällsanalys, om än snäv. Hennes värld börjar på Södermalms SoFo och kvarteren runt Mariatorget och slutar 2,5 kilometer längre bort i DN-skrapan. Det som ligger utanför den världen finns inte i Kjöllers samhällsanalys.

Det är nämligen inte alla som har förmånen att få välja pensionsålder. I Stockholm uppbär 4,3 procent av alla mellan 16-64 år förtidspension, i Ljusnarsberg är siffran 12,1 procent. Arbetsskador och psykisk ohälsa är vanligare utanför storstadsregionerna än i kvarteren som kransar in Kjöllers sanning.

Arbetsmiljöverkets statistik visar dessutom att antalet anmälningar av arbetsplatsolyckor har ökat 2012, även i förhållande till hur många som arbetar. Ökningen är märkbar för både män och kvinnor, olika åldersgrupper samt i de flesta branscher. Hittills har det anmälts 6,4 arbetsolycksfall och 2,2 arbetssjukdomar per 1 000 förvärvsarbetande (relativ frekvens) gällande 2012.  2003–2012 visar att antalet anmälningar i förhållande till hur många som arbetar har ökat tre år i rad, både för arbetsolyckor med sjukfrånvaro och för arbetssjukdomar. Olyckor och sjukdomstillstånd som över tid leder till ett ökat antal som inte kan arbeta ett helt yrkesliv.

När Dagens Nyheters Hanne Kjöller beskriver pensionsproblemen så låter det som det inte finns ett problem. Och hon har rätt, givet att det bara avser den kontext hon befinner sig i. Lyfte hon blicken eller tog sig till andra, mindre fashionabla delar, av Sverige ser verkligheten något annorlunda ut.

En skruvad sanning är också en lögn.

DN,  AV, Ekonomifakta,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.