Härskartekniker och förlöjliganden

  • Tisdag 18 Feb 2014 2014-02-18
E-post 0

#SRgate rullar vidare i mer och mer märkliga turer. Bristen på professionell krishantering blir allt tydligare när journalister och redaktionschefer tycks tro att de är undantagna regeln att aldrig hantera sin egen kris. Senast ut i raden att göra bort sig är Anne Lagercrantz, Ekochef. Lagercrantz bemöter professorn i mänskliga rättigheter, Lena Halldenius, som anklagar SR och P1-morgon för att gömma sig ”bakom opartiskhetskravet” och att använda det som ”försvar vad som i själva verket är flathet och principlöshet”.

Lagercrantz menar i sitt genmäle på SR Redaktionsblogg att

”Vi har ägnat åtskillig programtid åt frågan och det är uppriktigt sagt löjligt att antyda att vi inte skulle få eller våga debattera ämnet”.

Detta uttalande tyder på ett antal saker:

  • Sveriges Radio börjar sakta inse att dess förtroendekapital är ifrågasatt.
  • Sveriges Radios ledning tål inte kritik.
  • Sveriges Radios ledning anser att all kritik mot dem är ”löjlig”.
  • Sveriges Radios ledning är så pass pressad att de väljer att använda termer, som används i andra sammanhang som härksartekniker, som ”löjlig” för att förminska dess kritiker.
  • Sveriges Radio lider av en utbredd sektmentalitet och klarar inte av sin egen kris. Hade de haft en mer professionell attityd till det som de nu genomgår hade inte Lagercrantz inlägg släppts igenom.

Om inte förr, så nu är det uppenbart att Sveriges Radio är i en kris och att dess ledning inte är uppgiften vuxen att kunna hantera. Det finns, förutom själva krishanteringen, skäl att ifrågasätta chefernas övriga kompetenser eftersom så här illa får inte en kris hanteras. Allra minst i ett Public Service-företag som har kommunikation som huvudkompetens och licensintäkter som erläggs av tittarna som finansieringskälla. Vad Sveriges Radio helt har missat är att deras angelägenheter inte är deras inre angelägenheter endast. Som offentligt finansierad nyhetsrapportör så leder de såväl debatt som folkbildningens inriktning. Då skall de kunna tåla kritik utan att använda härskartekniker.

SR, DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se