Icke fungerande strategier

  • Onsdag 26 Feb 2014 2014-02-26
E-post 0

Hanne Kjöller, DN, har vaknat till liv nu efter fler års sömn och har börjat kritisera Avpixlat för dess nyhetsbevakning. Kritiken är rätt i sak men kommer inte göra någon större skillnad dessvärre. Vad det som gjort att Kjöller vaknat till liv nu är i dagsläget oklart men Ledarsidorna.se ber om ursäkt för tidigare inlägg om att Kjöller var tre år efter sin tid. Det var i underkant. Snarare fem år känns mer aktuellt efter att ha läst dagens alster från hennes penna.

Avpixlats format är att förstärka och bekräfta fördomar som Sverigedemokrater och nationalistiska strömningar ägnat flera års arbete till att skapa. Kjöller har inte förstått att Avpixlat är effekten, inte själva motorn, i något som tillåtits växa under ytan sedan Jimmie Åkesson startade SDU. För de som varit närvarande på ”nätet” under denna tid har den strategi som nationalistiska och fascistiska krafter anammat varit uppenbar och Avpixlats födelse har bara varit en öppen och logisk konsekvens av en långsiktig opinionsbildning från SD sida. Genom att bekräfta vandringssägner och klumpa ihop etniska folkgrupper med varandra skapar Avpixlat en bild av ”Guilt by association” som, med den osäkerhet som finns i samhällskroppen idag, får den att växa vidare och skapa en grogrund av vanföreställningar att växa ur. Sanning eller lögn är av underordnad betydelse för de som lockas av Avpixlats budskap, de lever i regel i en osäker situation där sådana budskap fått fäste sedan lång tid.

Det finns goda skäl att ifrågasätta Kjöllers intåg på debattscenen nu. Kanske inte intåget i sig, snarare angreppssättet. Hon tar rygg på en strategi som Aftonbladet redan övergivit eftersom den visat sig vara kontraproduktiv. Hon tar rygg på Inte Rasist Men som även de har ändrat format eftersom den tidigare inte fått avsedd effekt. SD, och liknande politiska rörelser, har växt under lång tid och ser inte lögnen eller den felaktiga sakframställan som något större problem längre. Författaren Christer Mattsson skriver på SvD Brännpunkt beskriver det hela väl och även då vad som krävs. Där Kjöller, i likhet med tidigare försök i andra ämnen, söker snabba lösningar och klatschiga one-liners så är det snarare en långsam dialog och långsiktigt arbete som kan komma att ge resultat. Samma långsamhet, uthållighet och långsiktighet som Jimmie Åkesson visat prov på sedan han startade SDU på 1990-talet.

Hanne Kjöller, och kanske framför allt DN, borde både veta och kunna bättre samt inte minst använda sin plattform mer effektivt. Hon är arvoderad ledarskribent på en av Sveriges viktigaste opinionsplattformar, DN, och har som sin chef Peter Wolodarski, kanske en av Sveriges tydligaste, läsvärda och mest balanserade opinionsbildare. De två borde veta bättre, de borde ha förstått mer under alla dessa år. Att det finns ingen snabb lösning på den växande främlingsfientligheten, att det enda som hjälper är långsiktigt, hårt, politiskt fotarbete som adresserar väljarnas oro – det som ligger bakom de värderingar vi ser växa idag. Utanförskap, bostadsbrist och arbetslöshet. Sådant som regeringen ansvarar för. Inte att ta rygg på något som inte fungerat och allra minst sådana klatschiga one-liners som idag avslutade Kjöllers kolumn.

Kjöller kopierar strategier som inte fungerat för någon annan. Frågan är vad som gör att hon tror att det kommer fungera för henne.

 

DN,  SvD,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se