Nationell stolthet

  • Tisdag 25 feb 2014 2014-02-25
E-post 0

Ledarsidorna.se fick rejält med kritik från några läsare för markeringen mot Nicklas “Bäckis” Bäckströms överdosering av allergimedicin. Nu börjar krutröken skingras och det har blivit känt att många NHL-spelare använder detta preparat som är receptfritt i USA men receptbelagt i Sverige. Vissa svenska läkare jämställer den aktiva substansen, pseudoefedrin, med amfetamin. Att den numera före detta landslagsläkaren har hanterat detta med raljans är uppenbart och det har varit till stor skada för Tre Kronors anseende i allmänhet och Nicklas Bäckström i synnerhet

Det finns goda skäl, precis som Aftonbladet och Expressen pekar på – att ställa en hel del följdfrågor till flertalet inblandade. De flesta frågorna bör ställas till landslagsledningen men även ett par tre stycken till den skadeskjutna atleten eftersom andra NHL-spelare vittnar om att preparatet används i prestationshöjande syfte av fler än de som måste ta det för sina medicinska besvär.

En fråga som bör ställas är varför Bäckström bytte preparat för sin allergi för sju år sedan. Ett byte som sammanföll med hans flytt till NHL, vad landslagsledningen sade då som råd och som en följdfråga om vilket preparat han tog tidigare. Ett preparat som bevisligen klarat av alla dopingkontroller i JVM och andra turneringar innan USA-flytten. Ett preparat som bevisligen fungerat bra då annars ett proffs-kontrakt hade varit nästintill omöjligt att uppnå men som inte är dopingklassat.

Att OS-läkaren nu tagit på sig huvudansvaret är bra men det återstår en hel del frågor som alla berörda bör kunna svara rätt begripligt på. Får vi svaren, gärna enkelt och tydligt formulerade, så kan nog de flesta av de mest hängivna supportrarna gå vidare. Sanningen är oftast bra mycket mer begripligare än lögnen, vit eller svart. Tre Kronor är en nationell stolthet när alla, med tonvikt på alla från huvudtränare via spelare till supportteamet av materialare och läkare sköter sig.

 

SR, Expressen, Aftonbladet,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se