Skjut inte budbäraren

  • Torsdag 13 feb 2014 2014-02-13
E-post 0

Hillevi Wahl, kolumnist i Metro, uppmärksammar oss idag på hur Försäkringskassan kräver datum för dödens inträffande av cancersjuka patienter för att fortsätta betala ut sjukersättning. Metro har en tydlig borgerlig profil på kolumnistplats och att som Wahl, skjuta på budbäraren och inte förklara orsakssambanden, är därför naturligt. Hon låter regeringen, som ansvarar för Försäkringskassans regleringsbrev och regelverk, komma undan för enkelt.

I Sverige har vi den traditionen att myndigheterna agerar självständigt. Det är en sanning med modifikation. Försäkringskassan är självständig i förhållande till regeringen men endast om de håller sig inom de regleringsbrev och regelverk som regeringen fastställer. I detta fall följer Försäkringskassan bara de intentioner och de regelverk som beslutats av regering och riksdag. Wahl missar därmed målet grovt med sin kritik och leder undan fokus från där ansvaret hör hemma. Försäkringskassan kan inte själva skriva om regelverket och hur det skall tolkas. De är bara budbärare och effektuerare av en politik. Förändra den politiken, det kan bara regeringen.

Metro,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se