Sydsvenskan spelar bluffstopp

  • Tisdag 25 Feb 2014 2014-02-25
E-post 0

Med sin nya valfilm vill LO få det till att Moderaterna bluffat svenska folket hävdar Sydsvenskan. Men det är snarare LO som inte kör med öppna kort menar de idag på ledarplats. De menar även att samtidigt är det otvetydigt så att det minskade skattetrycket – från 51 procent vid millennieskiftet till 44 procent nu – har ökat medborgarnas konsumtionsutrymme och frihet, och bäddat för fler jobb i privat sektor.

Man kan med visst fog fråga sig vem som spelar bluffstop och vem som selekterar sanningen. Om vi börjar med antalet fler jobb  så kan ledarredaktionen försöka sig att förklara vad dagens åttaprocentiga arbetslöshet skall definieras som efter snart åtta år med Fredrik Reinfeldt. Han själv, och Sydsvenskan, definierade sex procent som ett misslyckande och en ”massarbetslöshet” av historiska mått. Riksdagens Utredningstjänst har vidare utrett frågan om jobbskatteavdragens fördelning som Sydsvenskan ifrågasätter och de konstaterar, med byråkratisk precision, att mer än 25 procent av regeringens skattesänkningar och andra satsningar nästa år går till den tiondel av befolkningen som tjänar allra mest. Den tiondel av befolkningen som har minst inkomster får däremot bara en procent.

Det finns skäl att kritisera Sydsvenskans ledarredaktion för dess tolkningar av statistik. Det känns som om de spelar bluffstopp och när korten väl synas så är det mest skräp de har på handen.

 

Sydsvenskan, SR,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se