Tänk på barnen i Afrika istället

  • Lördag 8 Feb 2014 2014-02-08
E-post 0

Expressens ledare idag är ett exempel på den retorik som kommer omgärda Alliansen i valrörelsen. De menar att PWC, Price Waterhouse Coopers, är bättre på att bedöma Alliansens förmågor än oppositionen genom att granska hur Sverige utvecklats i förhållande till andra länder. Det är ett sätt att granska statistik, genom absoluta tal. Ett annat är att sätta utvecklingen i relation till något. I detta fall något som läsarna känner igen sig i. Som sin vardag.

Relativt 2006 har arbetslösheten ökat med en tredjedel. 33 procent fler är i arbetslöshet för längre eller kortare tid. Sedan 2006 har regeringen även från EU fått kritik för att arbetsgivare kan stapla visstids- och timanställningar ovanpå varandra vilket gör att idag är snittåldern för etablering på arbetsmarknaden närmare 35 år. Det innebär att vissa etableras tidigt i åldrarna. Efter avslutade masterutbildningar i finansiell ekonomi är det lätt att få ett jobb i kvarteren runt Stureplan, som på PWC huvudkontor.  Efter en treårig KY-utbildning på gymnasienivå i glesbygden avsevärt svårare. Med senare etablering på arbetsmarknaden följer mer sårbar hushållsekonomi och senare etablering på bostadsmarknaden. Svenska ungdomar, i detta fall, är rätt ointresserade av hur deras italienska, spanska och grekiska olycksbröder och systrar har det. Och det är detta som i sin tur sätter främlingsfientligheten i rullning. Det är ointressant huruvida grannen svälter eller inte, är du hungrig är det eländigt nog. Det som kan intressera dig är om grannen har råd att köpa en dyrare bil än dig eller köpa en utlandssemester till när inte du har råd. Fattigdom är och förblir både självupplevd och relativ din närmaste omgivning. Oavsett var du bor.

Expressen har inte fel när de redovisar PWC statistik men deras beskrivning har ingenting med den verklighet som svenska ungdomar upplever. Och detta är just detta som är så farligt nu. Expressen levererar en verklighetsbeskrivning som 2/3 kanske kan skriva under på. 1/3 förstår över huvud taget inte vad Expressen bygger den på eftersom de upplever en helt annan verklighet. För allt vad Expressen säger är att vi ska minsann vara nöjda med Alliansens prestation eftersom barnen i Afrika har det svårt.

Så talar faktiskt en något diktatoriskt lagd ledarredaktion.

Expressen,

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se