Tre år efter sin tid

  • Tisdag 25 feb 2014 2014-02-25
E-post 0

Dagens borgerliga ledarskörd utgör en sorgesam läsning för en borgerlig väljare. Expressen skäller på regeringen för feg bostadspolitik, Dagens Industri:s PM Nilsson rör sig på ett, för merparten av väljarna, obegripligt filosofiskt makroplan emedan DN:s huvudledare berör händelserna i Ukraina. Långt bort från den svenske väljarens vardag. Ledarsidorna håller samma kvalitet rakt igenom som om det vore mellanvalsår, urusel, som om de inte vill att det ska vara val i år. Så även DN:s Hanne Kjöller som går till storms mot Sverigedemokraterna. Även den ledaren känns som om den borde ha skrivits 2012. Kjöller menar att

”Gärna mer sakpolitisk debatt med SD. Men då utifrån verkligheten och inte Avpixlat-myter.

Det är svårt att inte hålla med Kjöller om detta men återigen så spelar den kontext hon rör sig i, sträckan Mariatorget – Marieberg, henne ett spratt. Det är nämligen inte bara så att Sverigedemokraterna bygger sin tillväxt på myter. Det räcker med att ta tåget till Västerås om nu Kjöller kan tänka sig att lämna sin ”comfort-zone” för ett par timmar.

Länsstyrelsen i Västmanland vill att Västerås ska ta emot 325 flyktingar från flyktingförläggningar i år. Västerås går med på att ta emot 40. Orsak: Bostadsbrist.

 Förra året skulle kommunen ha tagit emot 125 flyktingar från flyktingförläggningar (eller anläggningsboende, som det kallas på byråkratspråk). När 2013 var slut hade endast en flykting tagits emot. Och det är bara i Västerås. Situationen i övriga landet utvecklas i samma riktning.

Kjöller begår ett stort misstag när hon inte förstått att Sverigedemokraterna dels besitter det som kallas för problemformuleringsinitiativet. Det spelar snart ingen roll hur fel de har i enskilda sakfrågor eftersom andra – för SD relaterade problem – nu utvecklas på ett sådant sätt att det spelar SD i händerna. Att Kjöller börjar argumentera som hon gör först nu hjälper föga och kanske hade fått någon effekt 2011. Inte idag. Idag krävs annat. Som att börja driva opinion för att ta bort de problem som SD bygger sin retorik på. Bostadsbristen, arbetslösheten och migrationsmöjligheterna. Sådant som den moderatledda alliansregeringen ansvarar för.

Kjöller är helt enkelt minst tre år efter sin tid. Det hade kanske fungerat om det inte vore val i år.

DN, VLT,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se