Två år i varje klass

  • Måndag 10 feb 2014 2014-02-10
E-post 0

Att LO hade valkonferens under förra veckan sätter fortfarande sina spår hos ledarredaktionerna. Igår Peter Wolodarski i DN som, likt de flesta, tydligen missat lektionerna och föreläsningarna i svensk politisk historia under 1900-talet. Idag Gudmundson på SvD som dock visar sig i allt väsentligt bättre påläst. Att Wolodarski skulle visa sig så okunnig i detta ämne är förvånande då Socialdemokraterna är en konsekvens av fackföreningsrörelsen som 1889 lade grunden för Socialdemokraterna. Den första stridsfråga som S gick till val på, och som var grunden för den facklig – politiska samverkan, var allmän och lika rösträtt. August Palm började agitera för denna reform redan 1881 och för det fick han under flera perioder sitta i fängelse fram till 1889.  En reform som motarbetades av såväl Wolodarskis som Gudmundsons företrädare men som jag nog tror att de själva ser som självklar idag. Utan att sända en endaste tanke till vilken kraft som faktiskt lade grunden för den form av demokrati och yttrandefrihet vi har idag. Den facklig – politiska samverkan lade den grunden, inte kapitalet eller adeln hur gärna Kent Persson och Sofia Arkelsten vill skriva om den historien.

Gudmundsons ledare skiljer sig även på fler punkter, han konstaterar bland annat att LO tycks stå närmare Vänsterpartiet än Socialdemokraterna och gråter högt och ljudligt över detta. Detta samtidigt som han inte på en enda punkt kan komma med saklig kritik mot något av LO:s förslag. Det är inte förslagen i sig som tycks vara problemen för SvD Ledarredaktion, snarare har de problem med vem som gillar dem. Och historielösheten lyser som en röd tråd genom i praktiken samtliga redaktioner även fast Gudmundson klarar sig undan just den kritiken idag.

Det finns som sagt skäl att i minst en ansvarig utgivare och en handfull ledarskribenter bör gå om just de kurser som omfattar svensk politisk historia. Med de blottor de visar upp i allmänhet så är det tveksamt om de ens skulle fått ut studentbetyget. Två år i varje klass känns inte alls som en avlägsen tanke.

SvD, DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se