Utblick: Könsmaktsordning och trasproletariat

  • Söndag 16 feb 2014 2014-02-16
E-post 0

Veckans utblick handlar om faktor X, den framtida, samt proletariat och trasproletariat.

Regeringens utredare Svend Dahl som riktar kritik mot svenska skolans oförmåga att lyfta pojkars resultat. Bilden är känd sedan länge: Pojkar får lägre betyg och blir i högre utsträckning underkända, särskilt läsförmågan visar sig vara undermålig.

Lek med tanken om vad som händer om vi får en samhällsutveckling där kvinnorna får de mer välavlönade arbeten och männen i allt större utsträckning kommer få se sig dels akterseglade i karriären men även hänvisade till jobb med sämre arbetsmiljö och sämre lönevillkor än kvinnorna? Kommer männen i gemen acceptera detta? Kommer då genus fortsätta vara en självklar markör men till männens nackdel? Att det är bittra svikna män som hänvisas till att bli lokalvårdare, vårdbiträde och andra lågavlönade serviceyrken. Lek med tanken, om vi ser hur väljarprofilen i högerextrema och rasistiska partier ser ut från början, hur den politiska opinionen skulle kunna förändras. SD, för att ta ett exempel, växer i invandrartäta områden. Framför allt i grupper som tidigare kallades ”andra generationens invandrare” men nu benämns ”född i Sverige med två utrikesfödda föräldrar”. I dessa grupper finns ett latent problem, de ser hur deras föräldrar inte släpptes in i samhället och står nu, på tröskeln till vuxenvärlden, och upptäcker att de själva inte fått det lättare. Att deras föräldrar kan ha haft det svårt kan de köpa, men de själva? Som är födda i just Sverige? Klassresan handlar i deras fall inte bara om kompetens. De murar som rests på grund av etnicitet och hudfärg är kanske ännu högre.

Men åter tanken. Vad tror ni kommer hända om en generation, säg tjugo år, om ”maktbalansen” mellan könen förändras? Vad händer om vi får ett trasproletariat av vita män som ser hur kvinnornas villkor och löner lämnar dem bakom? Tror ni att de kommer köpa detta stillatigande? Tror ni det blir några konstruktiva, dialogbaserade, lösningar av det.

Det återstår att se. Jag får inga bra känslor i magen när jag tänker på utvecklingsalternativen om allt fler män, vita etniskt svenska, hamnar i utanförskap baserat på att de inte håller jämna steg med kvinnorna. Får ni? Tor ni att könsmaktsordningen, som råder idag, kommer klara av att anpassa sig? Eller. Hur tror ni att männen som en dag upptäcker sitt utanförskap kommer reagera? Kommer den bli alla framtida vals faktor X?

 

HBL, DN, SR, Regeringen,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se