Vandringssägner och legender

  • Torsdag 13 feb 2014 2014-02-13
E-post 0

Carl Johan von Seth, DN, visar en rörande omtanke om den numera från Sveriges Radio avstängde Soran Ismael. I sak finns det inget att invända mot von Seth´s problematisering av public service´s uppdrag. Men som alltid återfinns djävulen i detaljerna. von Seth menar att

Direktiven till SR ändras inte under ett valår. Kraven är konstanta och den interna måttstocken bör också vara det; antingen håller tablån för besiktning eller inte. Även om tonläget råkar vara högre inför val kan public service-företagen inte lägga sig till med ett slags cykel av neutralitet.

Detta stycke kan tolkas på fler sätt och det är ingen hemlighet heller att Public Service, i detta fall Sveriges Radio, alltid har varit en nagel i ögat på Dagens Nyheter. Beskyllningarna för att gå i socialdemokratins ledband är ofta återkommande trots att Kent Asp, Göteborgs Universitet, kommit fram till att just S-sympatierna inom journalistkåren nu är nere på 14 procent, lika mycket som moderaterna. Det kan inte uteslutas att von Seth helst ser en permanent utrensning av allt som kan uppfattas som vänster trots att det parti som sticker ut är Miljöpartiet som attraherar hela 42 procent av journalistkåren.

von Seths argumentation, i främst hans bisatser, syftar till att odla vandringssägnen kring Public Service socialdemokratiska preferenser. Men som alltid finns det ett sakläge att förhålla sig till, i detta fall Kent Asps undersökning.

Vandringssägner och legender.

DN, JMG,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se