Den imaginära verkligheten

  • Lördag 8 mar 2014 2014-03-08
E-post 0

Tove Livfendahl, SvD politiske chefsredakör, försöker sig på ett resonemang kring verklig och upplevd jämställdhet. Hela ledartexten skulle kunna vara bestickande och tala emot en kvotering om det inte vore för en sak. Lifvendahl återger inte verkligheten på ett korrekt sätt.

Det finns ett flertal  berättelser om detta. Barbro Westerholm har en del som hon på olika sätt delgivit Tove Lifvenahl genom åren. Westerholms upplevelser som Sveriges första kvinnliga medicinalråd är en sådan historia, där vakmästaren vägrade lägga inkommande post på skrivbordet utan slängde posten på golvet inför Westerholms fötter är en. En historia som inte ligger speciellt långt bort i tiden. En annan är när hon inför WHO presidium upptäckte att männen tog av sig hörlurarna med tolköversättning varje gång en kvinna talade. Westerholm insåg snabbt att bilder, i form av overheadbilder, tvingade männen till att ta på sig hörlurarna igen för att kunna ta del av vad som sades. Diagrammen var för intressanta.

Kvinnor på absolut högsta nivå har fått erfara något Lifvendahl inte förmår återge. För att åtnjuta lika behandling krävs att kvinnan i fråga inte bara är dubbelt så kompetent som mannen. Hon måste vara tre gånger så kompetent och dessutom visa på både list och slughet för att slå igenom det patriarkala glastak som finns än idag, nästan femtio år efter att Westerholm fick se sin inkommande post slängd inför sina fötter.

Lifendahl har det bra idag, hon uppbär en upphöjd position med en god lön. Men. För ärlighetens skull, och för att underlätta för kommande generationer, bör hon fundera något om vad och vem som tog henne till allt detta. Och hur hon själv kan bidra till att underlätta för kommande generationers kvinnliga ledare.

 

SvD

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se