Alla avloppsrörs urmoder

  • Fredag 7 mar 2014 2014-03-07
E-post 0

Det vore närmast tjänstefel att inte bemöta Hanne Kjöllers angrepp på Politism idag. Kjöller, som tillhör Dagens Nyheters stående ledarredaktion, klumpar ihop ungdomarna på Politism med Avpixlat och anklagar dem för att manövrera i en trång åsiktskorridor samt ha nära till personangrepp. Det räcker så för att Ledarsidorna.se skall reagera.

DN hade sannolikt tjänat på att skicka fram vilken annan ledarskribent som helst, till och med den minst oerfarne praktikant, med detta budskap. Men inte Hanne Kjöller som, i tveksamt sällskap, sedan länge befinner sig i toppstriden för att få utmärkelsen ”Mud-slinger of the year”. Hon bäddade för denna position med sin bok ”En halv sanning är också en lögn” där hon först påstår att krögaren Erik Videgård ägde en bostadsrättslägenhet värd miljoner. I själva verket var han hyresgäst i en bostadsrättsförening. Hon började marknadsföra boken som en journalistisk bok men med de avslöjade faktafelen så motiverade hon dessa med att det inte alls var ren journalistik utan det nya ”opinionsjournalistik” som medger en annorlunda pressetik. Enligt Kjöllers eget sätt att se på journalistik och opinionsbildning.

Hanne Kjöller hävdade vidare i en ledare i från den 24 maj 2013 att påståendet att Stockholmsförorten Husby legat i medieskugga innan kravallerna, är felaktigt. Till stöd för sin tes har hon gjort en sökning i arkivet Presstext som, under perioden 1 maj 2010 till 1 maj 2013, gav 1 176 artikelträffar på Husby, men bara 367 på det befolkningsmässigt jämnstora Bagarmossen.

Men Gellert Tamas skriver i sin artikel på Aftonbladet Kultur att om man granskar artiklarna om Husby så kan man se att Hanne Kjöller nöjt sig med att bara söka på ordet “Husby”  i arkivet. Bland de artiklarna finns alster som handlar om “Västra Husby utanför Söderköping (241 artiklar), Östra Husby utanför Norrköping (252 artiklar) och Husby-Rekarne utanför Eskilstuna (63 artiklar)”.  Kjöller har även fått med artiklar om människor som heter Husby i efternamn och en travhäst vid namn Husby Lynet. Allt är tillåtet för att allt utanför Kjöllers åsiktskorridor skall kunna förminskas, föräckligas och förnekas. Även lögnen och den slarviga journalistiken.

Utan att lägga någon som helst värdering i Politisms kvaliteter så vore det närmaste tjänstefel att inte kraftigt kritisera DN Ledarredaktion i allmänhet som Hanne Kjöller i synnerhet. Den form av opinionsjournalistik som hon representerar måste, med visst fog, betecknas som alla avloppsrörs urmoder och role-model.

 

Högberg,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se