Åsiktskorridoren

  • Söndag 30 Mar 2014 2014-03-30
E-post 0

Carl Johan von Seth, DN, skriver en tämligen insiktsfull ledartext om REVA-projektet. Ett projekt som i grunden baseras på vad Schengen-avtalet stipulerar. För att passfriheten skall kunna fungera som tänkt förbinder sig länderna till att öka den inre kontrollen i jakten på illegala immigranter. Samtidigt så pekar Somar Al Naher på det program, Raskortet, som sändes på SVT häromdagen. Att det finns rasism, eller diskriminering på grund av hudfärg och etniskt ursprung, är klarlagt men samtidigt så lyckas inte Al Naher något vidare med att finna någon väg framåt heller. Hon faller i fällan och tycker nu synd om de som för stunden är i ropet. Judarna i Malmö och romerna får för dagen klara sig utan hennes sympatier. Ledaren i Aftonbladet blir därmed ett tecken på hur snett debatten hamnat.

Genom att fokusera på bara en grupp så blir den mest välmenande anti-rasist den kanske mest intrikata rasisten. Genom tystnad, en känd härskarteknik, förminskas andra gruppers upplevelse av diskriminering. Genom att försöka befinna sig på den exakt rätta platsen i åsiktskorridoren hamnar Al Naher med god marginal utanför om man frågar vilken jude och rom som helst med dagens text som grund. Och frågorna hänger ihop. I Sverige är majoriteten av befolkningen det som kallas kaukasiskt ursprung – ljusa i hyn, runda ögon och blont eller cendréfärgat hår är inget ovanligt utseende. Desto ovanligare är mörkare hy, sneda ögon och svart hår, ett utseende som är vanligt bland de som kommit till Sverige under senare generationer. Merparten som legala immigranter men det finns även de som kommit hit utan sina papper i ordning. Och som von Seth pekar på, med Schengenavtalet så förbinder sig länderna till att öka den interna kontrollen. Då ligger det i sakens natur, i ett led att vara så effektiva som möjligt, att polisen – som på statens uppdrag har att verkställa eventuella avvisningar av illegalister – kontrollerar de som har ett utseende som inte faller inom hur majoriteten av befolkningen ser ut. Och får sedan rasiststämpeln på sig som ett brev på posten. Kritikerna till detta bör fundera på vilken stämning som sprider sig inom en yrkeskår som, bara för att de verkställer det som regering och riksdag givit dem i uppdrag att lösa, blir kallade för rasister i allt högre tonarter.

Både von Seth och Al Naher har därmed rätt på sitt sätt. På något sätt måste polisen lösa de uppgifter som staten förbundit sig till utan att bli kallade för rasister samtidigt som vi måste finna metoder för de med annat utseende än det vanligast förekommande på ett eller annat sätt kommer känna sig utpekade och / eller diskriminerade. Debatten har, med denna gordiska knut som följd, bevisligen hamnat helt snett nu. Ingen, absolut ingen, kan idag debattera vare sig REVA eller olika minoritetsupplevelser utan att själv hamna i en position som blir hart när omöjlig att ta sig ur. Åsiktskorridoren, och takhöjden, har aldrig varit snävare än nu.

 

DN, Aftonbladet,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se