Att gnugga eller inte gnugga

  • Måndag 17 mar 2014 2014-03-17
E-post 0

Gårdagens TV-debatter är de givna ämnena på tidningarnas samhällsredaktioner. Den mer läsvärda analysen står Göran Eriksson, SvD, för. Eriksson pekar på att Löfven tjänar på att hålla konfliktnivån uppe emedan Reinfeldt skulle tjäna på mer av samförstånd. Det som gör Erikssons analys till den mer läsvärda är för att han pekar på den andra debatt som genomfördes i skuggan av de två statsministerkandidaternas. Den mellan motpolerna i svensk politik, SD och MP. Eriksson skriver i sin slutkläm att

Båda de stora partierna gnider sig mot varandra – även om Moderaterna gnider sig lite ivrigare än Socialdemokraterna just nu. I stället finns det en medialt och ideologiskt spännande konflikt mellan MP och SD. Och när den exponeras kan det gynna både de partierna.

Detta är något som såväl Ledarsidorna.se som andra varnat för sedan ett drygt år tillbaka, det som eventuellt skulle kunna hindra en tillväxt för dessa partier är att dessa motpoler hela tiden ställs mot varandra i separata debatter. En miljöpartist ligger i grunden så pass långt från en sverigedemokrat att en debatt mellan dessa två inte gör någon skillnad. Skulle däremot miljöpartister och centerpartister föra motsvarande debatt, partier som vill nå samma väljargrupper, skulle den formen av debatt göra skillnad på samma sätt som om SVT eller annan kanal skulle ställa Jimmie Åkesson mot Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt. Kanske främst den senare då de sympatisörerna ligger nära SD i många frågor.

Hur valrörelsen nu utvecklas, med debattformat och med den mediala bevakningen återstår att se, MP och SD tillväxt hindras idag av att de ställs som motpoler mot varandra och inte ges utrymme att i debattformatet rekrytera tveksamma väljare, men att Stefan Löfven nu kommer höja konfliktnivån är ställt utom allt tvivel om han inser problematiken. Han måste hålla den hög för att undvika ytterligare läckage till V och SD samtidigt som Reinfeldt kommer göra allt för att gnugga sig mot socialdemokraterna. Det senare för att försöka få till stånd ett läckage och hoppas på att Löfven börjar göra misstag.

 

SvD ,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se