Den Danske biltjuven

  • Tisdag 11 mar 2014 2014-03-11
E-post 0

I går morse möttes 800 elever på Vasa Real i Stockholm av hakkors. Nazist­symbolerna, tillsammans med grova antijudiska slagord, var klottrade på flera ställen på skolan, som har en valbar judisk profil. Även minst en annan skola solkades av hakkors. DN menar på ledarplats att det är dags att det svenska samhället mobiliserar och även i praktiken samtliga ledarredaktioner ha idag detta som tema på något sätt. SvD i Per Gudmundson och Daniel Swedin i Aftonbladet samt hela Expressens ledarredaktion.

Reptilreflexen lika självklar som logisk. Det skulle vara bra mycket allvarligare om den uteblev men ändå så är det något som samtliga ledarsidor missar grovt, även Aftonbladet. Klart att politiskt våld skall fördömas och bekämpas, det är egentligen självklarheter som kommer från ledarplats. De borde kunna bättre, de har sagt exakt det de säger tidigare. Och inte har det blivit bättre direkt.

För lika självklart det är att bekämpa såväl åsikter som beteende hos de som använder sig av våld som medel bör vi fundera på vilken resa dessa personer gjort för att hamna där de hamnat. Om hu mycket Inte Rasism Men… och Alliansfritts klatschiga one-liners hjälp till att mota dessa krafter i sin linda. Att bli ”hard-core” extremist är en resa på flera år och att en klatschig one-liner skulle förändra en persons grundsyn är att hoppas på för mycket. Framför allt om du samtidigt säger att den personen är så pass mycket idiot att han eller hon inte får vara med oss andra. Det är såväl de ledande tidningshusens som partiernas strategi så här långt. Och man kan ställa sig frågor som Dr Phil brukar ställa sina klienter; Hur tycker ni att det har fungerat? Tror ni att det kommer fungera i framtiden? Som exempel kan vi ta något ur det verkliga livet, historien om biltjuven, återgiven av Bo Hejlskov och i denna kontext tolkad av mig.

I Danmark var bilstöld belagd med ovillorkligt fängelsestraff, i Sverige vid samma tid med villkorligt fängelsestraff.  I Sverige var återfallsfrekvensen bland unga bildtjyvar i början på sin karriär 35 procent. I Danmark?

85 procent.

Brott och straff var i det danska fallet direkt skadligt och det finns en parallell här. Om vi fortsätter att exkludera – vid fikabord, i lunchmatsal och annorstädes – tror ni att dessa personer kommer ändra åsikter för att vi stänger dem ute? Samtidigt som vi på olika sätt hånar dom och idiotförklarar dom? Tror ni verkligen på det tillvägagångsättet själva? Att det är högst rimligt att det är en framkomlig väg?

För att travestera på DN:s rubrik, att vi måste sätta upp sköldar mot rasismen, idag:

Vi måste sätta upp en sköld mot värderingarna och våldet. Men. Sätter vi upp sköldar mot människorna så är vi på fel väg. Det visar all tillgänglig forskning och beprövad erfarenhet. Då får vi en situation som med den danske biltjuven De släpps inte in, de hånas och idiotförklaras och tvingas att umgås med likasinnade varvid de negativa spiralerna förstärks.

 

DN, SvD, Aftonbladet, Expressen,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se