Den sista Vitboken

  • Onsdag 26 mar 2014 2014-03-26
E-post 0

Erik Ullenhags levererade Vitbok om romernas situation genom tiderna präglar såväl Expressens som DN:s ledarkolumner. Det som romerna historiskt, och så sent som igår på Sheraton, fått och får uppleva är en skam för Europa och Sverige. En skam som är lika stor som den som de upplevelser såväl judar som HBTQ-personer kan vittna om. Med denna vitbok, eller ursäkt, så hoppas sannolikt de flesta att vi kan anträda en väg av försoning. Med vår historia och med den utsatta folkgruppen.

Men det finns en baksida med vitboken. Nu kommer sannolikt krav ställas från andra grupper som, rättmätigt eller ej, uppfattar sig bli diskriminerade eller blivit diskriminerade och som kommer kräva sina vitböcker och ursäkter. Som kommer kräva kompensationer och särbehandlingar. Vi kommer se afroafrikaner, syrier, grupper från Balkan, kurder och många fler resa kraven på detta.  Vi kommer även se hur antirasistiska argument kommer resas för detta och vi kan förvänta oss ett högt tonläge från början om de nekas sina utredningar och sin kompensation. Oaktat det lidande dessa grupper, upplevt eller verkligt, fått erfara så är inte det vägen framåt. Det kommer leda oss ner i en spiral där vi tvingas värdera övergrepp och hålla liv i en debatt som bara spelar högerextrema i händerna. Där de med viss lätthet, och rutin, kan säga att ”vi då, vi etniska medelinkomstsvenskar, är inte vi värda något”?

Detta kan dock motverkas genom att vi tar de erfarenheter som Erik Ullenhags vitbok nu ger oss och tillämpar dessa på alla minoritetsgrupper. Genom att sätta punkt i den debatten att nu får det vara slut på exkluderingen av grupper på grund av etniska, religiösa, sexuella, kulturella  eller vilka skäl det än må vara.

Låt denna vitbok bli den sista vi behöver. Men det kräver att vi tar med oss erfarenheterna i en försoning med vår historia och lär av den samt inte minst tillämpar de erfarenheter av “how not to do it” i framtiden.

 

DN, Expressen,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se