DN och Bagdad Bob

  • Torsdag 6 mar 2014 2014-03-06
E-post 0

DN huvudledare menar idag att vi måste ha ryggrad nog att stå upp mot Ryssland. Det är naturligtvis bestickande rubrik, inte utan populism. Men. Återigen underskattar de Vladimir Putins krigskalkyl grovt när de pekar på att Rysslands ekonomi är ensidig, att de är alltför beroende av exportintäkterna från gasen och oljan samtidigt som övriga näringar visar en svag tillväxt. DN utelämnar, om det är av kompetensskäl eller ren krigsretorik, att Öst och Centraleuropa idag har gas i lagren för mellan 30 och 60 dagars konsumtion. Stora delar av dessa områden måste förlita sig på rysk gas för sin elproduktion. El till såväl hushåll, infrastruktur som – läskigt nog – till Europas industrier. Mindre av rysk gas idag och vi kan nog börja fundera på vems industri som utvecklas dåligt eller i fel riktning. DN:s ledare idag är ungefär lika väl underbyggd som Bagdad Bob´s kommunikéer, vem minns inte  Muhammad Saeed al-Sahhaf, Saddam Husseins siste talespersons krigskommunikéer med noll och ingen förankring skeendena.

DN menar, på fullt allvar, att Ryssland har mest att förlora på krisen men det är inte säkert att vare sig medel-Ivan eller Vladimir Putin ser det på samma sätt som de säkerhetspolitiska titanerna på DN Ledarredaktion. Det kan vara så att de förra har andra värderingskriterier, kriterier som finna att återfinna i den ryska idéhistorien och Vladimir Putins egna utsagor. Om detta vet inte DN Ledarredaktion någonting då de sällan eller aldrig tar till sig något som rör sig utanför den Stockholmsbaserade makt- och politikerbubblan. Som aldrig lämnar den svenska huvudstaden innanför tullarna.

När det kommer till legitimiteten i USA och EU:s ambitioner så nämner inte DN med en rad vare sig utfiskningen av Västsaharas och Adenvikens vatten, inte heller USA:s maktambitioner med invasion av Grenada och Irak för att ta några exempel. DN vill måla bilden av USA och EU som de enda goda i en ond värld. Det är nog istället det bästa av två dåliga alternativ och då bör DN, för trovärdighetens skull, skriva det. Att de tar ställning för ett av de två idag dåliga alternativen, inte fara under falsk flagg med grumliga argument.

Idag håller DN Ledarredaktion samma kvalitet i sina ledare som Bagdad Bob gjorde i sina uttalanden. De är lika illa underbyggda och väljer medvetet bort en sida av en händelsekedja eftersom den inte passar galoscherna. Det finns goda skäl att använda något annat än just DN för att få en rimligt god bild av vart vi ska. Och vart vi kommer ifrån.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se