Dödsdansen

  • Torsdag 13 Mar 2014 2014-03-13
E-post 0

Expressens ledarredaktion kritiserar i hårda ordalag Alliansen för att kapa och plagiera varje utspel som kommer från socialdemokraterna, även från SvD:s Sanna Rayman kommer kritik, om än inlindad och med ett stilla hopp om att Alliansen skall lyssna på locktonerna att mindre klasser inte höjer kvaliteten i skolan. Skolpolitiken är idag ett i praktiken dött politikområde efter att Alliansen ställt sig på samma ruta som socialdemokraterna. Det kommer nu gå från att ha varit väljarnas viktigaste fråga till en icke-fråga. Då regering och opposition tycks vara överens så existerar inte frågan längre annat än bland byråkraterna i riksdagskanslier och Rosenbad i praktiken. Skoldebatterna blev med ens överflödiga.

Men. Det är faktiskt något annat som håller på att bli överflödigt med denna katt-och-råtta-lek. Demokratin och de allmänna valen.

Så länge de olika huvudalternativen i ängslig kamp om makten leker just denna lek, där dagspolitiken regleras av kommunikationschefernas senaste fokusgruppmätningar, så upphör demokratin att fungera. När de politiska partierna fokuserar mer på makt och ämbeten än vilken väg samhället skall ta så är frågan om allmänna val verkligen fyller någon funktion. Att tidigare mätningar givit ett visst stöd för andra styrelseskick, som för ”den gode despoten”, är inte förvånande. WVS, World Value Survey, pekade så sent som 2013 på att så många som var fjärde svensk ung väljare inte såg demokrati som ett huvudspår – att andra styrelseskick mycket väl kunde fungera bättre.

Allians och opposition dansar en lika märklig som farlig dans nu. En dans som mycket väl kan föra oss till något som kan vara vår tids demokratis livscykels dödsdans. En sak är säker, skolpolitiken är i varje fall död nu.

 

 

ExpressenSvD,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se