Inte bara maktbegär och triangulering

  • Söndag 2 mar 2014 2014-03-02
E-post 0

Dagens enda intressanta ledartext, oavsett tidning – höger som vänsterorienterad – står SvD för. Ledarredaktören Tove Lifvendahl briljerar med en starkt ideologiskt präglad text som egentligen borde höra hemma i den gammelmoderata kommunikationen. Bristen på ideologisk debatt mellan Moderater och Socialdemokrater leder till att den förs på andra arenor och mellan andra parter. Att Timbro och LO tidigare klivit fram i debatten är bara ett sådant tecken, nu följer SvD i dess spår och bristen på ideologiskt resonemang på ledarplats inom arbetarrörelsen kan stå arbetarrörelsen mycket dyrt.

Lifvendals text är viktig att förstå grogrunden i. Avsaknaden av en sammanhållen samhällsberättelse ser ut att spela högerextrema nationalistiska partier i händerna. Det är en händelseutveckling som präglar hela Europa och de nationalistiska övertonerna i Ukraina går inte heller att ta miste på. Att det idag sitter renodlade, våldsbejakande, nazister i den ukrainska interimsregeringen är illavarslande och vi kan komma att i valet till Europaparlamentet se så många som 25 procent av platserna gå till nationalistiska och högerextrema partier.

Men åter Lifvendahl. Ledartexten är viktig då den handlar om frihetsbegreppet. Lifvendahl tar en klassisk moderat position, hon är mer av traditionell moderat än nymoderat, och pekar på begreppet ”ju mindre stat, desto större medborgare” som den väg som är den bästa. Bestickande, men är det verkligen så? Att ledartexten kommer idag, med detta budskap, är inte en slump som sagt och en naturlig motreaktion borde, om det nu fanns någon med Lifvendahls intellektuella höjd på den socialdemokratiska sidan, vara att peka på att frihet, att nå sina drömmars mål, bygger på en solidaritetstanke och ett gemensamt golv att stå på. Ett golv med garantier för en likvärdig skola, lika förutsättningar för vidare utbildning, en sjukvård av god kvalitet och en välfärd i form av sociala skyddsnät om det ändå skulle gå galet. Den diskussionen mellan de som slåss om statsministerposten är den som borde vara, men de är idag så upptagna av att triangulera varandra att det vakuum som uppstått nu fylls av LO, Timbro och SvD. Bland andra. För det finns även andra som sett detta och trots dagens redovisning av opinionssiffrorna, som ger en rödgrön majoritet ett förkrossande försprång, så finns det något annat som rör på sig. Sverigedemokraterna.

På de debatt- och nyhetsforum som domineras av Sverigedemokrater pågår något som inte kan tolkas som något annat än ett medvetet försök att formulera såväl en berättelse om Sverige men även försöka ta ett initiativ kring problemformuleringen av de socioekonomiska utmaningar och dagsläge vi står inför. När staberna av politiska förstå-sig-påare runt Reinfeldt respektive Löfven är upptagna med att byta plats och förslag med varandra så pågår en mycket medveten rörelse på den bruna högerkanten. Med 18 procent osäkra väljare så vore det i det närmaste tjänstefel att inte försöka sig på det och Ledarsidorna.se bedömer att det är just detta som LO, Timbro och nu SvD genom Tove Lifvendahl insett. Det är därför ideologin gör sig påmind för första gången på mycket länge i debatten idag.

Det finns alla skäl att börja bemöta Lifvendahls preferenser om hur ett framtida Sverige skall se ut. Inte endast för sakens skull bör arbetarrörelsen bemöta hennes argument i sak. Kanske viktigare är det i syfte att mota andra krafter i grind, att visa medborgarna att det finns en ideologisk tanke som bär ett socialdemokratiskt alternativ, inte bara maktbegär och triangulering.

Tove Lifvendahl har nu börjat ett samtal, det vore synd och skam om vi andra inte besvarade detta. Gör vi det inte så har vi förlorat initiativet till krafter ingen riktigt förstår konsekvenserna av. Krafter, som om de får makt, vill ta oss till en mycket obehaglig plats.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se