Med kniven mot strupen

  • Lördag 8 mar 2014 2014-03-08
E-post 0

Ukraina har inte betalat för gasleveranser enligt en faktura som löpte ut den 7 mars, uppger den ryska gasleverantören Gazprom. Enligt bolaget uppgår därmed Ukrainas totala gasskuld till bolaget till 1,89 miljarder dollar, motsvarande drygt 12 miljarder kronor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ukraina har inte betalat för gasleveranser enligt en faktura som löpte ut den 7 mars, uppger den ryska gasleverantören Gazprom. Enligt bolaget uppgår därmed Ukrainas totala gasskuld till bolaget till 1,89 miljarder dollar, motsvarande drygt 12 miljarder kronor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Gazprom meddelar nu att företagets gasexport till Ukraina kan komma att strypas, så som skedde under krisen 2009, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utöver att den militära konflikten eskalerar och att EU samt USA visar sig handikappade utifrån nationella intressen, Frankrike fortsätter med sina vapensystemleveranser i oförminskad takt, så blir det allt mer uppenbart att USA:s tid som ensam stormakt är över samtidigt som EU visar att vi inte är dimensionerade, än mindre tillräckligt samspelta, för att hantera en kris i vårt närområde. Och med gas-vapnet i sin hand, som Vladimir Putin nu osäkrar, blir framför allt EU och vi i synnerhet mer pressade. Varför? Enkelt. Huvuddelen av Rysslands gasexport går i ledningar genom Ukraina och skulle Ryssland nu strypa leveranserna genom dessa ledningar minskar kapaciteten och huvuddelen av exporten skulle tvingas gå genom Nordstream. Nordstream går genom vår ekonomiska zon i Östersjön och Gazprom har investerat 100 miljoner kronor i en renovering av Slites hamnläger och en del annat på Gotland.

Det gick i praktiken att höra när Vladimir Putin nu gjorde mantelrörelse bakom sitt skrivbord i Kreml. Och hur detta påverkar oss återstår att se men jag bedömer att en socialdemokratisk regering i höst kommer finna stora utmaningar i detta. Att möta Rysslands intressen är nog det minsta problemet, det stora problemet är den prioriterade regeringspartnern Miljöpartiet som inte tycks se några som helst problem. Vare sig med Europas energiförsörjning eller stabiliteten i vårat närområde.

Med kniven mot strupen.

 

DN, SvD,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se