På spåret – tiopoängsnivån. Än så länge.

  • Måndag 31 mar 2014 2014-03-31
E-post 0

Erik Helmersson, DN, tar upp dödsmisshandeln av en Durgårdssupporter i Helsingborg. Någonstans begriper han, men samtidigt inte. Inte heller Daniel Swedin, Aftonbladets Ledarredaktion, har begripit som tar steget längre och lägger på ett genusperspektiv. Den ende som begriper något är estradören, den före detta cirkusdirektören och vännen Henry Bronett. Hans titel på hans blogginlägg, Vad väntar vi på, sätter både punkt som startpunkt för en debatt som är djupare och mer omfattande än vad Helsingborg och Djurgården är. Som sträcker sig längre än vad 22 personer med en boll på en fotbollsplan representerar.

Igår kunde vi se, och om rapporteringen i media är korrekt, hur en person inledde en kväll på staden med att först slå ihjäl en medmänniska för att sedan gå och se på en fotbollsmatch. Skälet till misshandeln? Det vet vi inte i skrivande stund men bara attityden till oliktänkande, eller de med andra sympatier än de egna, och beredvilligheten att ta till våld för att visa sin överlägsenhet säger något. Säger något om samhället.

Detta är en utveckling som inte har med fotbollen att göra, det finns nämligen en klar parallell med det allt hårdnande och oförsonliga politiska klimatet. När regeringen släpper in utredare som Tobias Hübinette i regeringskansliet, när självutnämnda forskare som Henrik Arnstad  – som låter en annars viktig bok om fascismen döljas bakom rena falsarier kring hans egna meriter – blir kontrakterad av arbetarrörelsen för att han står för en stigmatiserande syn på de som inte tycker eller tänker som han själv samtidigt som motparten inte drar sig för motsvarande drag är vi på väg någonstans.  När en god vän till mig jämför Sverigedemokrater med pedofili är vi på väg någonstans. Vi är på väg i en riktning som få förstår vidden av. Vännen Henry frågar sig öppet vad vi väntar på. Jag själv frågar mig själv – och er – vart är vi på väg. För att travestera på känd TV-underhållning, vart är vi på väg. Än så länge på 10-poängsnivån. Men än finns det tid att byta destination.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se