Politisk teater

  • Söndag 16 mar 2014 2014-03-16
E-post 0

Siffrorna från regeringens kamp mot utanförskapet är imponerande menar DN då de, i och för sig med viss rätt, att Alliansen ”skapat” 200 000 nya jobb. Vad regeringen dock glömmer är att utanförskap och arbetslöshet är ett relativt begrepp. Relativt andelen i procent till den arbetande befolkningen.  När man lägger ihop plus och minus den senaste månaden uppgick arbetslösheten till 8,5 procent jämfört med 7,6 procent samma månad föregående år. Totalt uppgick antalet arbetslösa personer till 432 500 personer. Den säsongsrensade siffran för arbetslösheten var 8,1 procent. Något högre än den av bland annat Anders Borg definierade ”massarbetslösheten” 2006 som där och då låg på 6,6 procent. Runt 30 procent högre idag än 2006 års valvinnande fråga. 200 000 nya jobb skall ställas mot en befolkning som växt med mer än en halv miljon sedan 2006. Det utelämnar DN medvetet eller av ren och skär inkompetens.

Såväl Anders Borg som hans chef Fredrik Reinfeldt samt kanske framför allt DN Ledarredaktion, en av de kanske viktigaste ekokamrarna Alliansen har, uppvisar antingen i det närmaste total bris i statistik alternativt ett totalt förakt inför väljarna. Att byta beräkningsmodell, som DN och statsministern plägar göra, är direkt oförskämt mot väljarna samtidigt som det strider mot all beprövad akademisk kunskap. Arbetslöshet är alltid relativt en arbetsför befolkning. Inget annat.

När DN och regeringen försöker påstå annat blir det istället en politisk teater som även den utan doktorsgrad i ekonomi torde ha lätt att genomskåda. Så även DN Ledarredaktion. Men de kanske inte ens kan räkna ut vad ett plus ett är…

 

DN, Ekonomifakta, SR,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se