Skjut budbäraren!

  • Söndag 23 mar 2014 2014-03-23
E-post 0

Reaktionstiden för svenska ledarskribenter är ingenting som imponerar på Ledarsidorna.se och inte heller något som skulle fungera i någon verksamhet utanför bubblan av politiska förstå-sig-påare. Först idag kommer reaktionerna från borgerligt håll på Uppdrag Gransknings program om Hälsans förskola.

Anna Dahlberg, Expressen, tar den enda etiskt och moraliskt hållbara positionen, att experimentet med avreglerade välfärdsåtaganden har gått för långt och tar avstånd från dels girigheten, men även från ägaren till förskolan som på ett för sig effektivt sätt blandat egenintressen samhällsintressen och bundit ihop det med sina olika roller som politiker, PR-konsult och välfärdsentreprenör i en väv som blir lika svåröverskådlig som den innehåller jävskomponenter. Det ligger inte långt borta att börja fundera på om inte Hälsans förskoleverksamhet klarat sig undan besvärliga granskningar tidigare med hans band in i Stockholms Stadshus politiska kretsar. Väntjänster, att hålla strålkastarljuset borta från obehagliga fakta, är nog så viktiga.

Tove Lifvendahl, SvD, tar däremot en annan position. Hon skjuter in sig på budbäraren och lämnar alla barn och föräldrar därhän. De får fortsatt acceptera knäckebröd som nödlösning för att få ihop debet och kredit. Hon siktar in sig på Uppdrag Granskning  och försöker förminska och förringa dess journalistiska prestation. Härskarteknik när den är som mest raffinerad. Som om det vore UG:s fel att barn som inte fått tänder tvingas äta knäckebröd till frukost parat med ett glas vatten. För det är det som är själva sakläget, en förskoleverksamhet som precis som Anna Dahlberg konstaterar, borde åkt ut med diskvattnet. Hur än Lifvendahl nu svänger sig så kvarstår fakta – en matbudget på nio kronor per dag och person – slutade med knäckebröd och vatten och en havererad tillsyn från en borgerligt styrd kommun. Att hon sedan slänger siffror kring sig och pekar på bolagstillväxten säger mer om Lifvendahl än något annat. Aktieägarvärde går före barnens mat. Tillväxt före något annat. Och på en marknad som inte fungerar. En förälder i programmet konstaterade att det är, främst i Stockholm, inte en fungerande marknad. Som förälder kan du inte byta från en leverantör till en annan om du är missnöjd med kvaliteten eftersom inte någon operatör har en överkapacitet med lediga platser. Den tas ut i, just det, vinst.

Det finns skäl att se på videon igen med Carin Jämtins reaktion. De som känner henne kan nog vitsorda att den ilska som präglar första halvan är äkta och en ilska som fler nog kan känna igen sig i. Den ilskan känner Anna Dahlberg av men det är en ilska som inte nått in på SvD Ledarredaktion som gör vad de kan för att skjuta budbäraren istället.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se