Som att lugga en skallig

  • Tisdag 18 Mar 2014 2014-03-18
E-post 0

Folkomröstningen om Krimhalvöns framtid blev precis den bluff som hade befarats. Nära 97 procent påstås vilja bryta sig ur Ukraina och uppgå i Ryssland. Valdeltagandet sägs ha varit högt, och de stora minoriteterna skulle alltså plötsligt ha samma inställning som etniska ryssar. Det är givetvis rent bedrägeri skriver DN på Ledarplats. DN menar bland annat att tänka strategiskt aldrig har varit EU:s styrka. Unionens lagstiftningsapparat rör sig framåt i sakta mak, men utrikes- och säkerhetspolitiken har aldrig blivit särskilt gemensam. Ett relevant Europa måste klara mer än lama appeller om samtal. Om EU vill ha Rysslands respekt måste EU stå upp. Putins auktoritära system måste konfronteras.

Det finns sannolikt ingen europé som inte i grunden håller med DN men är de rätt ute? Ropar de inte för döva öron? Att förvänta sig att EU skall klara ut detta över natt är som att lugga en skallig. Det går inte. De nationella drivkrafterna är för starka och EU:s beroende av Ryssland för stort på kort och medellång sikt. Strypt gas skulle innebära höjda elpriser, även för svenskar och Frankrike kommer aldrig att under överskådlig tid gå med på något vapenembargo, ett embargo som kanske vore ett första naturligt steg istället för att frysa tillgångarna för ett tjugotal ryssar. Ett tjugotal ryssar som flinande ser det som en hedersbetygelse istället för straff eller påtryckning, att ha blivit omnämnda som delaktiga i Ukraina-krisen. Att sedan Ryssland de senaste åren investerat tungt i Europeiska statsskuldsväxlar spär sannolikt på den handlingsförlamning som vi ser parat med att EU, trots miljardinvesteringar och bindande beslut, inte ens kan skicka en gemensam styrka till Centralafrika.

DN Ledarredaktion ropar för döva och ovilliga öron. Skall EU kunna ta ansvar för sin egen säkerhet så krävs andra strukturer och ett större oberoende på flera områden i förhållande till Ryssland. Och då måste vi, för att åtgärda detta, se nyktert på detta för att komma vidare. Så länge Europas ledare inte erkänner de strukturella bristerna, som energi- och kapitalförsörjning, eller särintressena – som den franska vapenindustrins – kommer inget ske och rop som de från DN blir mest patetiska. DN borde driva opinion för att skapa förutsättningar för en mer rakryggad hållning, inte i sann populistisk anda ropa till öron som aldrig kommer lyssna, än mindre göra något konstruktivt.

DN, igen, visar att de inte är något att räkna med när det kommer till utrikes- och säkerhetspolitik.  Dess förmåga till folk- och opinionsbildning är tragisk att se. Att EU skulle förmå göra allt det som DN ropar efter är som att försöka lugga en skallig. Och det bör vi vara klara över.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.