Styrkekramizar

  • Måndag 3 Mar 2014 2014-03-03
E-post 0

Nu kommer allt fler rapporter om hur situationen utvecklas även i östra Ukraina. Den regionala regeringsbyggnaden i Donetsk, i östra Ukraina, har intagits och telefonförbindelserna med omvärlden är antingen osäkra eller i värsta fall avbrutna. Något sker i Donetsk som sannolikt inte är bra. Donetsk är Ukrainas femte största stad och staden är kluven mellan etniska ryssar, 48 procent, och ukrainare, 46 procent. Som ett av de län, oblast, som har den tyngsta industrin är Donetsk tungt beroende av rysk gas för att hålla hjulen igång.

Även om Gazproms aktie sjönk idag beroende på den ukrainska krisen så finns det inget som tyder på att Rysslands ekonomiska muskler skulle försvagas. Gasberoendet kvarstår och Europa har idag runt 60 dagars förbrukning av rysk gas i lager. Sen är det slut. Även om moderaten och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark vill att väst skall vända Ryssland ryggen och avslutningen i hans debattartikel på SvD Brännpunkt är nästan rörande i sin nästintill naiva syn på sakläget. Att Hökmark är Europaparlamentariker är svårt att tro. Han menar

Ryssland riskerar nu välja sin egen innestängning, bortom sin ridå, och håller på att göra sig till en isolerad stat bortom det samarbete som formar den moderna världen. Putin måste få veta och förstå att man inte kan göra sig till fiende med freden och samtidigt vara vän med demokratierna. 

Det Hökmark förbiser är de nationalekonomiska realiteterna samt det faktum att Ukraina under Yanokovich fått köpa rysk gas till ett kraftigt rabatterat, till och med subventionerat, pris. Långt under marknadspris vilket har varit viktigt för Ukrainas dåliga och vanskötta ekonomi. Om Europa är ganska beroende av rysk gas och har 60 dagars förbrukning i förråden så är det värre för Ukraina. Deras förråd ligger på hälften samt det avtal som reglerar gaspriset går ut inom en månad. Ryssland kan, om de vill, chockhöja priserna med allt det innebär. Med elransonering och utkylda bostäder.  Såvida EU, USA eller Gunnar Hökmark själva inte kan garantera Ukrainas och Centraleuropas energiförsörjning så finns det nog goda skäl att inte ta till de brösttoner som Hökmark och andra använder sig av utan istället försöka förmå Ryssland och Ukraina försöka nå en förhandlingslösning.

Ledarsidorna.se sympatiserar i grunden med andemeningen i Gunnar Hökmarks position men anser den sakna allt vad omdöme, statsmannaskap och relevant analys heter. Att tro att Obama och Merkel skulle gå in som garanter för centraleuropas energibehov för att sätta kraft bakom Hökmarks ord är att tro på för mycket. Ledarsidorna.se bedömer inte att sådant som ”styrkekramizar” kommer hjälpa till att hålla ukrainska bostäder varma, ljus på gatorna eller den ukrainska och centraleuropeiska industrin igång. Om trettio dagar är gasen slut i de ukrainska förråden. Om sextio dagar i de europeiska. Innan dess måste världen se en lösning. Annars blir det bara ur styrkekramizarnas kraft, vilket Gunnar Hökmark tycks tro, vi kan hålla hjulen snurrande.

Kanske är det så, att “Styrkekramizar” är det enda Europa har att erbjuda när allt till slut kommer till kritan.

 

Donetsk (wiki), Reuters, Businessweek, SvD Brännpunkt,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se