SvD och det politiska våldet

  • Fredag 28 mar 2014 2014-03-28
E-post 0

Maria Ludvigsson, SvD, skriver idag på eftermiddagen om vänstern och våldet. Hon citerar, med all rätt, ETC som menar att att våld är relativt, det beror på vem utanför våldsmonopolet som utövar det och varför. Olsson, som ledarskribenten tycks heta,  jämför därför helt enkelt våld i form av ”gatsten genom ett skyltfönster” med ”välfärdskoncerner” som han menar ”brukar systematiskt, lågintensivt våld mot äldre och barn genom vanvård, vatten och bröd”.

Artikeln är inte länkad vilket är amatörmässigt av Ludvigsson och att inte Tove Lifvendahl, som ansvarig ledarredaktör, gått igenom hur den politiska debatten fungerar på sociala medier så måste det ses som ett underkännande av SvD Ledarredaktions kompetens på området. Det framgår inte heller av Ludvigsson om den bara finns i det tryckta formatet vilket försvårar den kritiske, främst källkritiske, läsaren. Men. Om det nu är så som Ludvigsson citerar och komprimerar ETC artikel korrekt så finns det all anledning att kritisera ETC även fast hon själv inte slipper undan kritik alls. Detta är även ett förment försök att flytta fokus om det politiska våldet som vi annars åser.

Händelserna i Kärrtorp kan naturligtvis tjäna som exempel där en representant för den autonoma vänstern blivit åtalad för mordförsök men högerextremismen skall inte klara sig undan. Ludvigsson är på så sätt obehaglig när hon inte berör det mycket välorganiserade våld som SMR, Svenska Motståndsrörelsen, representerar och tillämpar, Ledarsidorna.se har, med Ludvigssons bristande förmåga till källhänvisningar, svårt att värdera SvD ledarblogg idag. Men onekligen reser det frågan om vilken planhalva de spelar på. Politiskt våld, oavsett ursprung, skall ju fördömas. Eller? Är vi överens eller är vi inte överens?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se