The Empire tweets back

  • Torsdag 20 Mar 2014 2014-03-20
E-post 0

Expressens Ledarredaktion ger idag intrycket av att ha gått i skola hos ”Bagdad-Bob”, moderaternas partisekreterare Kent Persson och Ibrahim Baylan under den senares tid som partisekreterare.  Oförmågan att ta in verkligheten. Expressen basunerar ut att aldrig har förutsättningarna för ekonomiska sanktioner varit bättre än nu och menar implicit att EU aldrig tidigare varit så samlat. Expressen vet i sådana fall något ingen annan vet. För det är nu som särintressena i EU blir tydliga

Frankrike tänker inte avbryta krigsmaterielsamarbetet, vilket kanske vore det naturligaste första steget. Tyskland tänker inte riskera 300 000 jobb vilket skulle bli kostnaden för Angela Merkel i ett första sanktionssteg samt Storbritannien kommer inte vilja ens peta i handelsavtalen då de är mer beroende av andra EU-länder av dessa. Med tre av Europas största ekonomier att ta hänsyn till så är det inte märkligt alls att dagens sanktioner begränsas till att utfärda reseförbud till 21 ryska medborgare som ”straff” för ockupationen, och sedemera annekteringen, av en halvö med runt två miljoner invånare. Expressen pekar i och för sig på att för att dessa sanktioner skall kunna komma till stånd så krävs att de som förlorar på detta skall kompenseras av EU men nämner inte vem som skall kompenseras för vad.

Europa står handfallet och utan realistisk moteld just nu, mest patetisk är den forne moderate riksdagsmannen, numera europaparlamentarikern, Gunnar Hökmark som går till frontalangrepp istället för att vitsorda att han, som en ledande person och del av ett större politiskt kollektiv, totalt missbedömt händelseförloppet trots varningssignalerna och på något sätt förbiser de nationella särintressen som präglar det europeiska samarbetet.  För att beskriva vad västs realistiska förutsättningar för att kunna agera så blir det tydligt att USA blir mer och mer handikappat som supermakt, under gårdagen kunde vi förstå att USA  lanserade en twitter-attack.

Ryssland, och Vladimir Putin, sitter med de starkare korten nu. Det vet i praktiken alla utom ledarredaktionerna. Priset för ekonomiska sanktioner betalas nämligen inte av en abstrakt makt i Bryssel, de betalas av väljare – väljare som ganska snabbt kan börja protestera mot ökad arbetslöshet och höjda energipriser om ett handelskrig skulle bryta ut. Oavsett hur fjär en ledarredaktion som DN:s eller Expressens är verkligheten så är det något även de måste förhålla sig till. Väljare gillar inte att gå vare sig arbetslösa, hungriga eller att frysa. Då brukar det hända saker.

Det enda vi kan göra idag? Kanske är det, på kort och medellång sikt, att följa USA:s exempel och avlossa en twitterstorm. På längre sikt MÅSTE Europa börja ta ansvar för sin egen energiförsörjning och börja se över beroendet av handeln med Ryssland.

The empire tweets back. Mer kan vi inte göra mot Ryssland idag men vi kan börja se om vårt eget hus.

 

 

Expressen, Hökmark

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se