Tillväxtpotentialen

  • Lördag 29 mar 2014 2014-03-29
E-post 0

DN huvudledare gör idag en djupanalys av Kristdemokraterna. De landar i slutsatsen att det är rätt borgerligt parti för Alliansen om det inte vore för en sak, fel land. Att inte väljarna finns. Ledaren har Peter Wolodarskis signum, välskriven och väl genomarbetad men det finns sannolikt skäl att ifrågasätta slutsatserna baserat på dagsläget. Den senaste opinionsundersökningen. En undersökning som landade i ren misär om det inte vore för en sak – det stora antalet osäkra väljare. Knappt 18 procent valde att inte uppge politiskt parti samtidigt som Socialdemokraterna inte lyfter, trots medvind i de omdömen som ges om såväl partiledare som politik. Varför dessa 18 procent, som legat stabilt en lång tid, rört på sig mot S är i sig märkligt, men det finns en förklaring. Situationen på andra sidan blockgränsen är annorlunda, såväl M, FP som C dras med negativ publicitet. Moderaterna för sin otydliga profil där de ständigt anammar socialdemokraternas förslag, folkpartiet får inte skolfrågan att lyfta en gång till samt centerpartiets irrfärder mellan neo-liberalism och falukorvscenter samt kristdemokraternas numera gråa profil. För att vara den partiledare som har de grällaste färgerna på sina skjortor och slipsar är Göran Hägglund den gråaste.

Varför den stora osäkra gruppen inte rört på sig är sannolikt för att de består av Alliansosäkra väljare. Hoppet att borgerlig politik skulle utkristalliseras är det som håller dem kvar i en osäker position och för värdekonservativa, eller neokonservativa, väljare så hoppas de sannolikt på att KD kan ta klivet fram och bli det konservativa alternativ de väntar på. Ett parti med klassiska ideal som nattväktarstaten och fokus på ordningsmakt, domstolsväsende och försvarsfrågor samt en jordbrukspolitik som ser till svenska lantbrukares intressen. Utan den historia som Sverigedemokraterna står för.  För på samma sätt som många socialdemokrater inte kan tänka sig att gå vänsterut till vänsterpartiet för dess kommunistiska och sovjettrogna arv är det många värdekonservativa väljare som aldrig kommer gå över till sverigedemokraterna med deras, milt sagt, bruna historia.

Även om KD idag pendlar runt spärren till riksdagen så är det faktiskt det borgerliga parti som har den bästa tillväxtpotentialen. En potential de bör ta vara på eftersom det faktiskt ligger i allas intresse. Om inte Göran Hägglund inser detta och kommer ut ur skuggorna så kan det bli så att dessa osäkra borgerliga väljare – merparten av de knappa 18 procenten – till slut bestämmer sig för att ha förbiseende för historien. Och därmed bryta ett tabu med nya balanser i svensk politik som följd. Det finns en tillväxtpotential för minst ett borgerligt parti, vem som utnyttjar den möjligheten återstår att se. Det blir kortare och kortare tid kvar till valdagen nu.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se