Vaxkabinettet

  • Måndag 3 Mar 2014 2014-03-03
E-post 0

På de borgerliga sidornas ledarsidor är stämningsläget remarkabelt med tanke på utvecklingen i Ukraina. Sällan har en borgerlig ministär fått se sig så utskälld. Expressens ledarredaktion idiotförklarar duon Reinfeldt – Bildt för att inte vara samspelta och SvD Tove Lifvendahl utför ett veritabelt lustmord på den av Alliansen förda försvarspolitiken i allmänhet och Försvarsberedningens moderate ordförande i synnerhet. Cecilia Widegrens tweets från i fjol, att Europa aldrig varit säkrare, samt Fredrik Reinfeldts medkännande uttalanden om Rysslands prioriteringar ligger inte långt från Sir Neville Chamberlains ”Peace in our time”.

Händelseutvecklingen i Ukraina? Osäkert. Det finns dock ganska stor sannolikhet att Krim nu, en gång för alla, går över i rysk kontroll. Denna ukrainska oblast har bara varit Ukrainsk sedan 1954 och helt bortkopplad sedan Sovjetunionens kollaps 1994. Tjugo år är en kort tid i historien. En lång period för en människa, en kort sträcka för en stat. Ett inte oväntat scenario skulle vara att Krim går över under rysk överhöghet inledningsvis med andra ord. För resten av Ukraina blir EU:s stöd avgörande på samma sätt som hur den mosaik av olika ukrainska partier väljer att hantera situationen. HRW, Human Rights Watch, har sedan 2000 rapporterat om hatbrott och en tilltagande ryssofobi samt tilltagande hatbrott mot romer och judar. Det kan inte uteslutas att Ukraina går in i en fas av ”state failure”, en kollapsad stat där vare sig våldsmonopol eller vatten- och livsmedelsförsörjning fungerar. En sådan situation skulle leda till att oblast efter oblast skulle vända sig mot Ryssland för skydd i framför allt de östra delarna. Hellre ett liv i trygghet och förtryck än full anarki. USA och Nato kommer inte kunna ingripa då de förra närmar sig sitt skuldtak igen och EU är alltför illa konstruerat för en synkroniserad operation.

När det till slut kommer till Fredrik Reinfeldt och Cecilia Wikström så landar de mer och mer vid sidan av att se sig bli avbildade i samma hjältarnas vaxkabinett som Sir Neville Chamberlain. Deras uttalanden, och agerande, de senaste åren, har manövrerat in Sverige i en farlig position. När våra grannar höjer beredskapen kan vi själva konstatera att vi själva har ett försvar som tidigast är operativt 2023 och att de enda av våra fyra fälthaubitsar som levererats från verkstaden är belagda med nyttjandeförbud eftersom det läcker in krutgas i förarhytten samtidigt som fjolåret bevisade att vi inte ens förmår hålla en jaktrote i beredskap 24/7.

Den känsla som infinner dig efter dagens ledarskörd är dock, ur det inrikespolitiska perspektivet, att sällan har en svensk borgerlig statsminister haft så svagt stöd och blivit så inkompetensförklarad av sina egna förtrogna.

 

SvD, DN, Expressen,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se