Vi har klockorna, Ryssland har tiden.

  • Lördag 1 Mar 2014 2014-03-01
E-post 0

Europa håller uppenbarligen andan nu, om vi får tro ledarkolumnerna i dagspressen, inför händelserna på Krim-halvön. Expressens ledare har underrubriken att Vladimir Putin visar upp rysk svaghet emedan texten som sådan är rätt intetsägande. Det är oro hit och hoppfullhet dit. Lika vilsen i pannkakan som den svenska säkerhetspolitiken. Ledarsidorna.se´s bedömning är att vad vi ser är något som Karl XII, Napoleon och Hitlertyskland tidigare fått erfara och som alla de som genomgått grundläggande utbildning på Försvarets Förhörsledarcentrum fått lära sig:

Resten av världen må sitta med vilka klockor, tidsmätare, finansiella och militära system som helst, moder Ryssland har alltid behållit kontrollen över tiden i det som de definierar som sin intressezon. Krimhalvön är en sådan zon.

Med detta sagt att vi inte skall på något sätt markera mot Ryssland men vi skall inte bli förvånade om det blir som Vladimir Putin till slut bestämt sig för. Fråga Georgien hur det gick för dem, de enda som kunnat stå emot den ryska björnens envishet är Afghanerna. Men å andra sidan har Afghanerna kunnat stå emot i praktiken all yttre påverkan sedan Alexander den stores försök till att kuva detta folk.

Vi må ha klockorna men vi skall ha klart för oss att moder Ryssland kontrollerar tiden. Allt annat är bara rent nys och diskussionen bör istället börja handla om hur vi skall förhålla oss till det faktumet.

 

Expressen, DN,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se