Dålig karma

  • Söndag 27 Apr 2014 2014-04-27
E-post 0

Anna Dahlberg, Expressen, samt Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter genomför idag en offentlig avrättning på Alliansen som regeringsfähig samt dess taktik i valrörelsen. Att de liberala ledarsidorna nu givit upp valet till riksdagen i år, när fyra månader återstår av mandatperioden är att betrakta som historiskt. Fler och fler vittnar om hur obekvämt ministrarna uppträder och senast i veckan vittnade en socialdemokratisk riksdagsledamot om att även ett av Alliansens starkaste kort, Anders Borg, uppträder oengagerat när kamerorna är avslagna och läser mest innantill från manus i kammarens frågestunder. Alliansens ekokammare, i form av ledarsidorna, har givit upp och stridshingsten själv ger ett alltmer motsägelsefullt intryck. Den enda borgerliga idédebatt, som skulle kunna vitalisera minst ett borgerligt parti, sannolikt två, när vi kommer närmare valdagen drivs idag bara av SvD, Timbro och Fores i någon större utsträckning. De senare tankesmedjor som ger ett intryck av att börja ladda för 2018 istället.

Alliansen har helt enkelt imploderat. Det vi ser är ett skal bara.

Men innebär det att valet är över? Nej. Socialdemokraterna lyfter inte som de hoppats på, även fast Magdalena Anderssons förslag kring bostadsfinansiering sannolikt kommer attrahera en del så finns det mer att ta av och den alltmer fragmentiserade debatten om fascism och främlingsfientlighet kommer att påverka valrörelsen. På det ena eller andra sättet. Det som är allvarligt, om vi ser till M och S perspektiv, är att dessa partier inte ens är närvarande i den debatten. Endast FP, genom Birgitta Ohlssons och Erik Ullenhags rätt värdelösa utspel, är närvarande av de mer etablerade partierna inom Alliansen och i den rödgröna oppositionen är det bara MP, i vissa avseenden ett ganska extremt parti de med, gör någon form av avtryck i en svårt stigmatiserad debatt. När en förbundsstyrelseledamotp för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet som periodvis vikarierar som ledarredaktör menar som exempel på hur hårt stigmatiserad och polariserad den debatten är att det drev hon själv är delaktig i mot den muslimske feministen Hanna Gadban är att betrakta som normalt opinionsarbete. Huruvida det är normalt eller normativt att då, med positionen som förbundsledamot i samhällsdebatten, sända mail med implicita hot om mediala reppresalier och fortsätter sin misskreditering av nämnde Gadban till Södertörns Högskola tål att diskuteras mer än en gång. Om opinionsarbete skall bedrivas som drev mot enskild för att Gadban inte passar in i normen av muslimsk kvinna så kommer vi sannolikt in i en position där fler och fler ser allmänna val som överflödiga och längtar efter ett annat styrelseskick än demokratiskt vald parlamentarism.

Trots att det inrikespolitiska samtalet aldrig varit mer intensivt än nu och Alliansen inte sedan den grundades varit så ur form som nu är valrörelsen långt ifrån över. Samtalet bedrivs nämligen utanför den yrkespolitiska bubblan. Eller samtal och samtal, snarare gap och skrik i skilda tonarter i ämnen som inte berörs av partistrategerna.  Snarare borgar de Allianstrogna ledarsidornas uppgivenhet för en stor oro vad som håller på att hända i debatten och opinionen. Hela detta supervalår börjar andas mer och mer dålig Karma.

 

Expressen, DN, Gadban,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se