Ack Värmeland du sköna

  • Onsdag 23 Apr 2014 2014-04-23
E-post 0

Uppdrag Gransknings reportage ikväll om den spirande svenska nazismen kan säkert skrämma slag på en hel del företrädare. Under torsdagen kan vi säkert ha rätt att förvänta oss fördömanden, avståndstaganden och en rad med övertoner från de flesta som strävar efter en ministertaburett. Den enda kommentaren jag hört så här långt som vittnar om någon form av insikt levererades av Stefan Löfven för ett år sedan; ”Rasism är tidlös skit”. För det är exakt vad Daniel Poohl, Expo, är inne på i sin artikel idag på DN Kultur. Hans avslutning, att han ger uttryck för att han inte riktigt vet vad som är mest skrämmande. Tillväxten eller tystnaden i alla dessa år de kunnat bygga sin struktur och sprida sitt hat. För grogrunden har alltid funnits där, i alla tider. Och kräver, som Löfven tangerar i sitt uttalande, ständig bearbetning.

En annan artikel, som sluter an, återfinns även den på DN Kultur. Avskydda, hånade, föraktade – hela Sverige står samlat mot näthatarna. Men det ­anonyma hatet måste förstås som ett tecken på ett helt samhälles kris – och på den intellektuella vänsterns svek. Det är inte näthatarna som är det demokratiska ­problemet, det är ”vi”, skriver Jonas Thente.

För just där någonstans så landar vi. Det är priset vi betalar för att under decennier byggt oss ett 2/3 – samhälle. Ett samhälle där storstädernas behov och kultur lett till en känsla av dränering av landsbygden. Det är ingen slump att de mest extrema bor i de landskap och i de orter som vi förknippar med det kanske svenskaste vi har. Bruksorter som haft en gruvdrift som stammar så långt tillbaka som till 1400-talet, fäbovallar stora skogar. Dalarna, Västmanland och Värmland. Som samtidigt som de genom ”Ack Värmeland Du Sköna” och andra epos på ytan blir det svenskaste vi har så är utarmningen av dessa landsändar, som sker under ytan, även det något väldigt svenskt. Som lämnar människor utanför.

Ska vi komma tillrätta med den växande politiska, och våldsbejakande, extremismen så måste vi börja återvända till ett fullt ut inkluderande samhälle som säkerställer jobb och framtidstro i hela Sverige. Inte bara i storstäderna, utan även på orter där Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen växer snabbast. För numera är inte Sverigedemokraterna det mest akuta problemet längre. De anses mer och mer modesta och kanske är SvP och SMR just den pusselbit som Jimmie Åkesson behöver för att ta klivet över 12-procentsnivån.

Ack Värmeland Du Sköna. Symbolen för så mycket svenskt, det som de nationalistiska rörelserna bygger sin retorik på. Skogarna, ängarna, dofterna, ljuset. Men även grogrunden finns där, i just dessa delar av vårt land, med företagsnedläggningarna, bristerna i välfärden, utflyttningen, arbetslösheten och hopplösheten. Som bygger de som känner sig exkluderade, i synnerhet av vänstern som säger sig vilja inkludera. Men som inte levererar det dessa ropar på. Hopp. Om framtiden. Inget annat. Men det tycks vara för mycket begärt.

Ack Värmeland du sköna….

 

DN, DN, SVT

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se